Според EastFruit египетските износители на пресни плодове, които са насочени към пазара на ЕС, са имали много успешна година през 2023 г. Те са успели почти да удвоят обема на износа си, достигайки над половин милион тона за първи път в историята.

Това забележително постижение се дължи главно на рязкото увеличение на износа на портокали от Египет за ЕС в резултат на тежката суша, която засегна основните страни производителки на портокали в региона. През сезон 2022/23 г. производството на портокали в ЕС спадна до най-ниското ниво от десетилетие, което създаде огромно търсене на портокали от държави извън ЕС. Например, през сезона (ноември 2022 г. - октомври 2023 г.) износът на портокали от Египет за Испания се е увеличил зашеметяващите 4000 пъти.

Втората най-важна категория за египетските износители, които се фокусират върху пазара на ЕС, е гроздето. Тенденцията при този продукт също е положителна, макар и не толкова впечатляваща, колкото при портокалите, а пазарният дял на Египет в ЕС от време на време е оспорван от спорове относно незаконното използване на защитени сортове.

Всички останали пресни плодове съставляват по-малко от 8 % от структурата на износа на Египет. Най-значимите от тях са мандарини (21 000 тона), лимони (7 600 тона), манго и гуава (3 000 тона), ягоди (2 500 тона), дини (1 400 тона) и грейпфрути (1 200 тона).
Трябва да се отбележи, че износът на почти всички тези продукти се е увеличил през 2023 г., с изключение на пресните ягоди, чийто износ продължава да намалява. Интересно е, че обратното е вярно за замразените ягоди и техният износ нараства стабилно поне от 2018 г. насам.

Нидерландия (254 000 тона) остава основният търговски партньор на Египет на пазара на ЕС, следвана от Испания (103 000 тона), която увеличи търсенето си на вносни портокали. Заедно тези две държави съставляват около две трети от общия износ на пресни плодове от Египет за ЕС. Заслужава да се отбележи също така, че тези две страни са най-големите вносители на този продукт от всички страни извън ЕС.

Словения (51 000 тона) се нарежда на трето място сред купувачите на пресни плодове от Египет, като служи като транзитен център за разпределение на този продукт към други по-големи пазари. Италия (43 000 тона) и Франция (24 000 тона) са съответно на четвърто и пето място като едни от най-значимите участници на пазара на вносни плодове в ЕС.

Египет също така успя да разшири доставките си на пресни плодове до почти всички основни дестинации за износ в ЕС. Освен за Испания, значителен ръст бе отбелязан в износа за Италия, Франция и Ирландия, които купуваха 2-2,5 пъти повече египетски продукти, а износът за Нидерландия се увеличи с около 60% в обем през годината.
Единственото изключение сред най-големите държави вносителки е Румъния, където износът на пресни плодове от Египет е намалял с 20% до едва 11 200 тона през 2023 г.

Като цяло вносът на пресни плодове в ЕС от всички държави извън ЕС през 2023 г. спада до най-ниското си ниво от поне пет години, достигайки едва 11,4 млн. тона. Сред основните категории само при портокалите (+31%), авокадото (+6%), мандарините (+16%) и пъпешите (+3%) се наблюдава увеличение на доставките.

Бананите остават доминиращата категория на вноса в ЕС с дял от 43 % от всички покупки на пресни плодове, което позволява на страните-производителки на банани (Коста Рика, Еквадор и Колумбия) да заемат първите места в класацията на страните-доставчици. През 2023 г. Египет се изкачи на шесто място в класацията.