Рано или късно всяка градина изисква реконструкции. Причините са различни: вашите планове са се променили, или засадените трайни насаждения са пораснали и трябва да бъдат разделени, или суровата зима е направила корекции...

Добре е, когато имате възможност спокойно да направите преустройството и да промените всичко по начина, по който искате. Но понякога няма достатъчно време или други ресурси за сериозни промени и са необходими бързи и евтини решения, за да се запази привлекателният вид на цветната градина, докато се стигне до нейната глобална реконструкция.

Контейнерите на помощ 

Ако трябва бързо да промените външния вид на градината или на отделни лехи, контейнерните растения могат да бъдат много полезни - било то стайни цветя, аранжировки от едногодишни растения или дори саксийни домати, чушлета и други зеленчуци. С тяхна помощ е лесно да поставите правилните акценти или да покриете неприятна празнина в цветна леха - и това отнема само около пет минути!

Но за тази цел вече трябва да имате подходящи насаждения в саксии, кофи или други контейнери. Ако нямате проблеми с тези растения можете да променяте градинската си украса през цялото лято без много усилия или допълнителни разходи.

Или можете да отидете дори по-далеч - да създадете модулни цветни лехи, където е лесно да замените растенията буквално с едно движение на ръката.
Тази опция е интересна, ако например не искате да се занимавате с изкопаване на луковични растения всяка година или да се притеснявате как да прикриете изсъхваналите им листа след цъфтежа. Например засаждате луковиците в подходяща саксия - възхищавате се на цъфтежа, а след това премахвате изсъхналите лалета и поставяте на тяхно място, да речем саксия с гладиоли или ярки едногодишни растения.

Трансформирането на такава цветна градина е много просто - трябва да замените една саксия с растение с друга.

По този начин отглеждате и топлолюбиви култури в градината.

Между другото, можете и да не показвате саксиите - ако ги прикриете с декоративен мулч, никой няма да познае как магически преобразявате цветната си градина толкова бързо и лесно.

Едногодишните растения 

Ако не можете да затворите празнотата с контейнерни растения, повикайте едногодишните растения на помощ. Те са в състояние да решат други проблеми на бързата трансформация - например да създадат цветен бордюр, да добавят ярки цветове или обратното - да поддържат и подобряват дадена цветова схема.

Дори ако проблемът е възникнал неочаквано и нямате достатъчно разсад, за да го разрешите, можете да изберете едногодишни растения, които се засяват директно в земята. Или в краен случай купете готов разсад (най-бързото и лесно решение).

При този вариант, изберете обилно и дълго цъфтящи едногодишни - невен, настурция, петуния, лобелия и др. Те са добър начин за бързо преобразяване на цветна градина.

Рамкирайте 

Понякога една цветна градина просто няма правилната рамка. Може би сте доволни от композицията като цяло, но точно както е важно за една картина да изберете прилична рамка, цветната градина се нуждае от правилната граница.

А, ако не всичко върви гладко със самата композиция, можете да опитате да изместите акцентите и да отвлечете вниманието от нейните несъвършенства с оригинална граница.

Какъв материал да използвате за бордюра е изцяло ваш избор. Това ще бъде повлияно от предпочитанията на самия градинар и от стила на градината като цяло, от характеристиките на конкретната цветна градина и много други фактори.

Скулптурата 

Да, да, тук ще говорим за същите тези гноми, гъби и други декорации. Но не бързайте да се мръщите и да отхвърляте идеята в зародиш...

Малките архитектурни форми ще ви помогнат да трансформирате вашата цветна градина.

Оригиналните градински фигури, интегрирани с вкус в пейзажа, са много добра идея. И имайте предвид: изпълнението ще отнеме малко време, но ще донесе много удоволствие.

Добре подбраните малки архитектурни форми не просто покриват празнини в цветните лехи - те създават идея, "легенда" за една конкретна композиция или градината като цяло.

Повече светлина 

С изобилието от всякакви фенери със слънчева енергия, които магазините предлагат днес, няма да е трудно да изберете подходящ вариант за бързо преобразуване на вашата цветна градина.

Между другото, тази идея може успешно да се комбинира с предишната: изберете лампа, която ще стане не само източник на светлина, но и независим ландшафтен обект.