Оказва се, че съществува значителна връзка между консумацията на кафе от хора с рак на червата и смъртността, както и вероятността заболяването да се върне след ремисия. До това заключение е достигнал екип, в който са участвали изследователи от Университета във Вагенинген, Нидерландия.

Предишни изследвания показаха, че консумацията на кафе намалява риска от рак на червата. В това проучване е изследвано дали кафето оказва влияние и върху развитието на заболяването. Изследователите сравняват приема на кафе с връщането на болестта след ремисия и смъртността сред пациентите.

Общо 1719 пациенти са били анкетирани за начина им на живот, включително и на въпроса колко кафе пият. Резултатите показват, че пациентите, които пият повече от 4 чаши на ден, имат 37% по-малък шанс за рецидив от тези, които пият под 2 чаши на ден. Освен това процентът на смъртност е най-нисък сред тези, които са консумирали между 3 и 5 чаши на ден.

Изследователският екип е ръководен от Елън Кампман, професор по хранене и болести в Университета и изследователския център във Вагенинген, и е подкрепен от Световния фонд за изследване на рака.