Важен „ритуал", свързан с цветята – върви ръка за ръка с пресаждането, почистването, резитбите и дори подмладяването

Само няколко дни остават до края на най-късия месец (макар тази година да е по-дълъг), а дойде ли март, усещането за зима се изпарява с всеки изминал ден. Тръпнете ли вече? Ах, тази пролет! Чакана и мечтана...

За да сме готови за активна работа, когaто му дойде времето, трябва да сме си написали домашното правилно и предварително. Ето защо днес ще насочим вниманието на цветарите към един важен „ритуал", свързан с цветята – рокадите. Той върви ръка за ръка с пресаждането, почистването, резитбите и дори подмладяването. Когато и каквото се налага. Всички тези операции имат за цел да осигурят максимално добри условия за растеж и развитие на любимците ни, а също и да ги държат под контрол до известна степен.

Преди всичко заложете на качествен субстрат!

Да започнем от вътре навън. Началото на март е един от най-подходящите моменти да започнем с въпросните рокади. Всички мушката, сакъзи, олеандри, цитруси, маслини, хлорофитуми и каквото още сте съхранили през зимата на закрито има нужда от грижа сега. В какво се изразява тя?

Презимувалите на светло видове се нуждаят от пресаждане или поне добавяне на качествен субстрат. След дългата зима с късите дни (поне това не се е променило) растенията се събуждат за активен растеж. Именно това е моментът да им осигурим „свежи ресурси". Та, пресадете презимувалите цветя в този период.

Ако са прекалено големи вече или не е удачно да ги прехвърляте в по-голяма саксия, може просто да добавите субстрат. Същото важи и когато наличния се е сбил и уплътнил или, когато се е отмил заедно с поливната вода. Важно е добавката да отиде отдолу, а не отгоре. Все пак корените растат надолу, нали?

Тънкостите на пресаждането

на саксийни цветя без стрес за тях

и мъка за градинаря се крият в запазването на кореновата система. Освен, ако не е крайно наложително, не нарушавайте целостта и обема ѝ.

Как да стане това? При стандартното пресаждане, най-лесно е първо да се омокри субстрата добре. Ще знаете, че е така, когато го стиснете в ръка и той запази формата на юмрука. Ако потече вода, значи е много мокър. В такъв случай добавете още субстрат и размесете добре. Ако се разпада, след като разтворите длан, добавете още вода. С такъв субстрат се пълният около 2/3 от саксията и се оформя кладенче с ръце. То трябва да бъде със сходни размери със старата саксия.

Цветето се вади внимателно от стария си дом и без да се манипулира се прехвърля в новия. Следва притискане, потупване по страните на саксията и добавяне на още субстрат, ако е необходимо. Накрая се полива.

Този метод на пресаждане е възможно най-щадящ и може да се прилага дори в период на цъфтеж.

Пренасяме се навън

Докато многогодишните дървесни и храстови видове не са се събудили за активен растеж, спокойно може да се местят. Тревистите пък, могат и да се размножават, когато се развиват под формата на туфа (например декоративните треви). Изваждането следва следните стъпки: подкопаване на поне педя по-далеч от основата (колкото по-едрогабаритно е, толкова по-далеч). Целта е да се запази максимално кореновата система. Така извадено, растението веднага се засажда на новото място в предварително подготвена ямка.

Ако се налага да престои известно време, погрижете се кореновата система и почвата около нея да не изсъхват.

И още нещо актуално за сезона...

Кокичетата са едни от най-любимите цветя на градинарите, но много от тях не знаят кога се размножават. Най-добре е това да се прави след прецъфтяване. Луковичките се засаждат веднага, без да лагеруват, защото изсъхват и се изтощават много бързо. Засаждат се плитко и се изваждат през няколко години, защото имат лошия навик да „потъват" в почвата. А това води до липса на цветове.