В момента не всички турски региони са в сезона си, когато става въпрос за износ на ягоди. По данни на FreshPlaza районът на Измит в момента се подготвя за новия предстоящ сезон през април.

"Сезонът ни започва през април и приключва през ноември. Основните експортни пазари за N.E. Farm са страните от Персийския залив, както и Обединеното кралство. Подготвяме се за новия сезон" казва Амир Фалтас, генерален мениджър на турския износител на ягоди N.E. Farm.

Според Фалтас все повече износители на ягоди се стремят да доставят ягоди целогодишно. "Ако погледнем настоящите тенденции в износа на ягоди, модните опаковки винаги са били налице. Освен това тунелите с контролирана температура в Европа и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства) се подобриха много, тъй като всички се опитват да отглеждат целогодишно. Друга актуална тема е изменението на климата, тъй като то винаги е предизвикателство за всички производители," казва той.

На този етап Фалтаст смята, че има повече търсене, отколкото налично предлагане за европейския пазар и пазара на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив: "В момента ние не произвеждаме, но компаниите в Испания и Мароко произвеждат. Друг турски регион, Анталия, също произвежда в момента. Въпреки това дори и тези производства заедно не могат да задоволят изискванията както на страните от Персийския залив, така и на Европа", заключава той.