Разкрити бяха новаторски планове, в които виното се среща с пътуването

Летището във Флоренция скоро може да се сдобие с необичаен елемент на покрива си - лозе с площ от 7,7 хектара.

Американското дизайнерско студио „Рафаел Виньоли архитекти"представи плановете си за преустройството на международния терминал на италианското летище, включително и за лозовите насаждения, които ще послужат като знак за репутацията на Флоренция като "сърцето на прочутата италианска винарска дестинация" - Тоскана.

Макар че подробностите за точните планове все още са неясни, архитектите твърдят, че бъдещият терминал ще бъде с площ от 50 000 квадратни метра. Той ще бъде увенчан с огромен скатен покрив, който ще бъде облицован с покривни прозорци и

около 38 реда лозя

Смята се, че това ще бъде първото летищно лозе в Европа. В лозето Халтър Ранч в Калифорния съществува частно летище за лицензирани пилоти и техните приятели, които обичат виното - но това е рядка комбинация.

Ще произвежда ли собствено вино?

Голяма част от производството на вино вероятно ще се извършва на място.

"Водещ лозар и винопроизводител от региона ще обработва лозето, а виното ще се изработва и отлежава в специализирани изби под покрива на терминала", обяснява говорител на студиото Рафаел Виньоли архитекти.

Под лозята проектът на терминала включва голям площад, който според архитектите ще помогне за улесняването на движението на пътниците.

Също така плановете предвиждат

завъртане на съществуващата

писта на 90 градуса,

за да стане по-подходяща за съвременните самолети, както и да се подобрят транспортните връзки чрез нова мрежа за градска железница.

Рафаел Виньоли архитекти обявиха, че ще работят съвместно с проектантите на летището за изграждане на структурата на два етапа. Първият ще бъде завършен през 2026 г., но за втория ще трябва да почакаме известно време - той ще бъде завършен едва през 2035 година.

Източник: euronews.com

Планираният интериор на "площада" на обновеното летище
Снимки: Rafael Viñoly Architects
Планираният интериор на "площада" на обновеното летище Снимки: Rafael Viñoly Architects