Белгийски фермери блокираха тази сутрин в 7:50 часа местно време (8:50 българско) моста „Зелзате" над канала „Тернойзен" край град Гент. Около 10 трактора спряха върху моста, което попречи на неговото вдигане с цел преминаване на кораби по канала, предаде белгийската агенция Белга.

„Корабоплаването в частта на пристанището около Гент е преустановено", заяви Йохан Бреселерс, говорител на Северноморското пристанище (трансгранично пристанище, простиращо се по канала „Тернойзен" от нидерландския град Влизинген на Северно море до белгийския Гент – бел.ред.).

Около десетина кораба преминават под моста ежедневно, за да товарят и разтоварват стока. Те не могат да пускат котва в пристанището или да потеглят към района на устието на река Схелде в южната част на съседна Нидерландия. Фермерите не позволяват на товарния трафик да преминава през моста, но пътническият поток все още е възможен, предаде БТА. 

Фермерите също така се насочиха към кръговото кръстовище „Евросило" – едно от най-големите във Фландрия, което е важен хъб за товарен трафик и за хората, работещи за компаниите в пристанището.