Имате малка градина, но се оплитате в планове за създаването или подобряването й? Можете да наемете професионален дизайнер, който ще вдъхне живот на вашите идеи, или да реализирате всичко сами.

Малката площ се нуждае от визуално разширение, така че са необходими дизайнерски техники, които елиминират ефекта на тясното пространство:

  • многостепенни оформления за обем и пространство;
  • вертикален декор и функционални елементи, които създават граници между различните зони;
  • използването на малки архитектурни форми за визуално увеличаване на пространството чрез акценти;
  • липса на прави линии, диагонално разположение на зони и криволичещи пътеки. Този подход нарушава пространството, пречи на окото да се концентрира и създава ефект на простор.

1. Изследвайте района

Когато имате собствена земя, естественото желание ще бъде да започнете да правите нещо на нея. Но няма нужда да бързате, тъй като първо трябва да разберете къде зоната е добре осветена и кои места са на сянка.

В този случай е необходимо да се извършват наблюдения в различни часове на деня, за да се разбере как точно се държи слънцето. Събраните данни ще помогнат не само да се вземе решение за местата за засаждане на растения, но и за разполагане на зоните за отдих.

2. Определете приоритетите

Няма нужда да мислите какво бихте искали да имате. Най-вероятно имате достатъчно желания, за да запълните поне три, като вашата градина.

Следователно трябва обективно да оцените площта на територията и първо да изградите това, което е необходимо.

Помислете без какво определено не можете, направете списък с ясна градация на приоритетите. Например, искате да вечеряте навън и там да прекарвате вечерите си. Това означава, че имате нужда от кухня и кът за сядане с източник на топлина, тъй като вечер може да стане студено. Съответно трябва да помислите за печка или огнище.

3. Неизбежни благоустройства

Има някои неща, за които собствениците на градини не мислят, но без които е невъзможно да реализират плановете си. Така например, за да поставите маса и пейки, ще ви трябва паважна площ, тъй като те не могат да стоят на земята. Следователно тези елементи ще трябва да бъдат включени в плана.

Друго, което често се забравя, са стопанските постройки. Малко вероятно е да съхранявате градински инструменти у дома, те се нуждаят от малък навес. За да не разваля външния вид на градината, той може да бъде прикрит в зеленината. А за да не отнема необходимите квадратни метри, можете да го комбинирате с беседка, например.

4. Сравнете желаното и възможното

Какви растения можете да отглеждате във вашата градина зависи не само от светлината, но и от вида на почвата, височината на подпочвените води и много други условия. Освен това не на последно място е колко време можете да им отделите.

Например, зеленчукова леха без грижи няма смисъл. Може би, ако нямате време, можете да оставите само тази растителност, която расте добре сама и в същото време изглежда естетически.

Ако има малко светлина в района, също трябва да помислите кои растения да изберете. В този случай трябва да предпочетете устойчиви на сянка култури.

СЪВЕТ: Когато няма достатъчно земя, планирайте озеленяването си вертикално.

Използвайте по-активно и висящи растения - това е лесен начин да създадете „плътен масив" от зеленина дори там, където изглежда невъзможно.

5. Къде да изхвърляте градинските отпадъци

Малката градина никога не трябва да се разхвърля. Помислете за система за съхранение на остатъци от клони и изтръгнати плевели. Това могат да бъдат спретнато декорирани свободно стоящи кошчета или определена зона близо до гаража или стопанската постройка.

Ако решите да направите свой собствен компост, помислете за инсталиране на контейнер за тази цел.

6. Уединение

Ако имате малък парцел, това означава, че вероятно съседът ви се намира наблизо. Но вие искате уединение на вашата територия, така че трябва да помислите как да го осигурите в отделните зони.

Различни паравани, перголи и зелени огради ще решат проблема. За да разберете къде да ги поставите, седнете на стол на мястото, където планирате да има беседка, и преценете как да го направите така, че да не се виждате.

А ако вашата градина се намира до пътя, би било хубаво да се предпазите не само от любопитни очи, но и от прах и шум.