Инес ЗЛАТАНОВА

Също като нас, кучетата имат богата палитра от емоции в собствените си вътрешни светове. Въпреки че не могат да им дадат гласност, понякога четириногите се опитват да ги изразяват чрез езика на тялото си. Дори да не ги показват, основните настроения и психологически състояния, през които преминават си личат, особено ако са неприсъщи за характера им. Поради тези причини е важно собственикът да има силна връзка с любимците си и да ги е опознал добре. Така още по-лесно ще забелязва кога кучето се бори с ментални премеждия като стрес, тревога и безпокойство. Поведението на обезпокоените любимци се променя, така че собствениците би трябвало да могат да разпознаят признаците на стрес в животинката си. Важно е да се облекчат негативните емоции на четирикраките другари, защото хроничната депресия може да увреди цялостното благосъстояние и здраве, като отслабва имунната система и причинява поведенчески проблеми.

Чувствата на стрес, депресия и тъга често се предизвикват от периоди на промяна или непоследователност в живота на кучето. Преместването в нова къща, добавянето на нов член на семейството, като бебе или нов домашен любимец, или загубата на собственик или другар може да предизвика тревожност и депресия в кучето. Значителна промяна в ежедневието му, като например стопанинът да работи по-дълго, да има дълги/многократни престои в развъдник или център за повторно настаняване също може да доведе до чувство на стрес или депресия. Стресът често се предизвиква от раздяла със собственика, силни шумове, големи или странни предмети или големи групи хора.

Любимците също могат да изпаднат в стрес или депресия, ако не им се даде отдушник за нормално кучешко поведение, като тичане, прибиране, душене и копаене.

Отделните кучета ще реагират по различни

начини на един и същи стресиращ фактор

Начинът, по който кучето реагира, се определя от условията на околната среда на конкретното животно, кондиционирането, генетиката и неврологичната адаптация. Стресът или безпокойството може да са обосновани в някои ситуации, като например куче да се стресира и да се страхува, ако се изправи пред диво животно. Докато някои признаци на стрес са очевидни, други са по-фини. Най-честите симптоми включват:

1.Намален или липсващ апетит

Негативните чувства могат да накарат кучето да загуби интерес към храната. Ако вашето куче почти не се интересува от вечеря, важно е да му обърнете внимание. Може да е от депресия, но има и редица медицински проблеми, които могат да бъдат причинител на такава аномалия, затова поискайте преглед при ветеринар.

2. Свити назад уши

Този признак не винаги е очевиден при породите с висящи уши, но според речника от символи на езика на тялото, присвитите назад уши са проява на страх и безпокойство.

3. Облизване и слюнкоотделяне

Лигавене, прозяване, облизване на устни и нос са едни от по-финните признаци на безпокойство. Те следва да бъдат тълкувани според контекста – ако кучето е в спокойна среда или се храни, облизването не е притеснителен белег, но придружено с промени в позата на тялото, присвити назад уши или задъхване вероятно означава, че кучето изпитва стрес и безпокойство. Дентални проблеми също могат да причинят облизване на устните и слюнкоотделяне, така че е важно кучето ви да бъде прегледано от ветеринарен лекар при наличието на такива симптоми.

4. Поза

Позицията на тялото също е показателна при кучета с психически дискомфорт – разтревоженото куче може да се свива или заема приклекнало положение на тялото с прибрана опашка, може също да застава отбранително или „замръзнало", отклонявайки лице при възприемана заплаха.

5. Дишане

Кучетата се задъхват поради много причини – ако им е горещо или са развълнувани, след физически усилия или от стрес. При последната често се проявява с други симптоми на състоянието.

6. Треперене

Силните емоции, като страх и безпокойство, могат да накарат кучето да трепери и да се разклаща. Болката и заболяването също могат да причинят треперене, така че ако това състояние продължава след като кучето излезе от неприятна ситуация, вероятно е под по-дълготраен стрес.

7. Повишена вокализация

Нормално е кучетата да издават звуци, лай или скимтене, но при безпокойство вокализацията се усилва неколкократно. Преди да приемете, че това се дължи на тревога, заведете кучето на преглед за потвърждение на източника на необичайната проява.

8. Диария

Стресови ситуации, като осиновяване, настаняване в развъдник, преместване или раздяла със собственика могат, да предизвикат пристъп на диария. Обикновено диарията, причинена от стрес, е преходна и трябва да изчезне в рамките на няколко дни при диета с мека храна. Тъй като диарията може да има много причини, ако се увеличи по интензитет, има кръв в нея, или е придружена от други признаци на заболяване, като стомашно-чревни разстройства (повръщане) или намален апетит, или не се подобри в рамките на ден или два, вашето куче трябва да бъде заведено на преглед.

9. Неподходящо отделяне

Ако вашето напълно обучено куче започне да уринира и дефекира на закрито, това може да е признак на стрес. Някои кучета могат да „правят бели" в дома поради загуба на контрол, когато са тревожни. Наказанието в такава ситуация може да влоши проблема или да доведе до други поведенчески отклонения, така че не подхождайте припряно. Причината, освен стрес, може да бъде инфекция на пикочните пътища, бъбречно заболяване или сходен здравословен проблем.

10. Натрапчиви дейности

Продължителните периоди на стрес и безпокойство могат да доведат до компулсивно поведение, което не служи за друга цел, освен да помогне на кучето да се справи със стресови фактори като твърде малко упражнения и изолация. Например, хронично стресирано куче може многократно да ближе един или повече от крайниците си в опит да се самоуспокои. Други натрапчиви поведения включват преследване на опашка или въртене, облизване на въздуха и прочее.

11. Пристъпи

Обичайно е кучетата да изпитват пристъпи на депресия или тъга по време на периоди на промяна, като например загубата на собственик или другар. Въпреки това, много сериозни медицински състояния също могат да накарат вашето куче да изглежда по този начин.

12. Ниски нива на активност

Ако обикновено, активно куче се превърне в летаргично или започне да прекарва повече време в сън, това може да означава, че е депресирано. Състояния, които причиняват болка, също могат да бъдат отговорни, като остеоартрит при по-възрастните кучета.

13. Оттегляне

Ако вашето куче загуби интерес към неща, които някога е обичало, като разходки или игри, това може да е признак на депресия. Кучетата, които са под стрес, също могат да спрат общуването с хора и други животни или да не го правят по същия начин, както преди.