Преди малко подписахме споразумението с организациите, с които преговаряхме. Добавихме една допълнителна точка. Съгласно нея сформираме група, която ежемесечно ще проследява какво е изпълнението на споразумението и ще обсъжда всички въпроси, които изглеждат важни от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законите, финансовото обезпечаване на мерките и всичко важно за земеделците. 

Това обяви на брифинг премиерът Николай Денков след среща с представители на браншови организации на земеделски производители. Тя се състоя в Министерския съвет, а на нея присъства и земеделският министър Кирил Вътев. 

"В тази работна група ще участват и представители и на други браншови организации от земеделието, които пожелаят", допълни земеделският министър Кирил Вътев.

Дотук се стигна в петък след поредната срещу между фермерите и правителството, когато стана ясно, че вече има разбирателство по трите вида точки от декларацията, която бяха поставили предварително от Българската аграрна камара.

"Разписахме споразумение, което по същност беше вече обсъдено с всички организации вътре в Българската аграрна камара, както и с техните членове. То касае всички земеделци", каза и Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Благодари на всички замесени и изрази надежда, че свършеното ще е в полза на всички земеделци, въпреки тежката работа. 

Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара обясни, че това е нещо ново, почнало се от нулата и са стигнали донякъде.

"Много са важни законите, надявам се всичко да се случи в тази година" , добави той.  

"Всичко мина с доста напрежение, с доста трудности. Мисля, че не слагаме точка, слагаме запетайка, тъй като сме си оставили доста работа в идните месеци.  Най-хубавото е, че може би идната седмица, а може би и по-рано ще се подготви този прием по тези средства, които договорихме за целия земеделски сектор, за всички производители, особено в този период от който те имат нужда", каза и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 

Относно исканията на земеделците, които остават в стачна готовност, министър Вътев обясни, че исканията им съществуват в тази декларация. Проблемите на земеделците не се различавали. 

"Относно разплащанията парите винаги изглеждат по-малко за този, който иска да ги получи. По отношение на законодателната част винаги са добре дошли, отворени сме, консултативните съвети ги има, нека да предлагат идеи", обясни Вътев. 

"Нека да подредим нещата. Всеки има право да протестира в рамките на закона, така че, който иска да протестира, но да не го нарушава", добави и премиерът относно земеделците, които възнамеряват да не спират с протестите. 

По-рано днес инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор "Земеделие", на пресконференция в БТА представиха своята декларация с подробни искания за спасяване на българското земеделие. Инициативният комитет не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на България и няколко земеделски организации.

Премиерът припомни, че са били поставени изисквания от фермерите, относно техните проблеми. Всички те били отразени в споразумението.

"Ако някой има някакви претенции, нека първо да ги прочете. Съветвам министъра да даде един ден за размисъл и тези хора да прочетат какво пише вътре и тогава да се насрочат разговори по конкретни искания", призова Денков.

"Разбира се искането за това дали да си подаде оставката или не, не е към него. Ако искат да изпратят към мен или г-жа Габриел писмо с конкретни искания, какви са им аргументите, които вече не са адресирани в споразумението, защото смятам, че вече всичко е", заключи Денков.

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Георги Тахов увери, че всички финансови параметри, които са договорени, ще намерят отражение към всички земеделци, без значение от коя браншова организация са.

Същото било и със законодателните промени

"Това е един бранш, с едни искания, а вече това как се преформулират тези искания е друга тема", каза още той.

  

НА ЖИВО: Денков и Вътев коментират срещата със земеделците

НА ЖИВО: Денков и Вътев коментират срещата със земеделците

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Понеделник, 12 февруари 2024 г.