Над 500 буркана с мед са подредени под формата на кръст, осветени в черквата "Въведение Богородично" в Благоевград за християнския празник на св. Харалампий, който е закрилник на пчеларите.

Всяка година на 10 февруари храм „Въведение Богородично" в Благоевград се изпълва от ранните часове с хора, дошли за богослужението и за освещаването на меда. По традиция в благоевградския храм, бурканите с мед се поставят върху маси, подредени във формата на кръст. С мека светлина запалените свещи изпълват благоевградския храм, а погледнати отгоре, изглеждат като „огнен кръст".

Живял през втори век, свети Харалампий дълги години е бил епископ на град Магнезия. Свети Харалампий е бил над 100 години, когато започват гонения и мъчения над християните. Изправеният на съд заради вярата си епископ не се отрекъл от вярата си, поради което бил предаден на мъчения. Раните му заздравявали по чудесен начин. Осъден на посичане, свети Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне.

Светецът се приема като покровител на меда и пчеларите, защото в неговото житие се споменава, че когато е бил в тъмницата и жестоко измъчван, той е лекувал раните си с мед, а на сутринта те заздравявали като по чудо.

Над 500 буркана с мед са подредени под формата на кръст в църквата в Благоевград в почит на Св. Харалампий
Над 500 буркана с мед са подредени под формата на кръст в църквата в Благоевград в почит на Св. Харалампий