Има все повече доказателства, че домашните любимци, особено кучетата, са полезен спътник за децата. Този мотив със сигурност помага на дете, което се опитва да убеди родителите си да му вземат домашен любимец, но положителната връзка не винаги е мигновена. Има неща, които възрастните могат да направят, за да помогнат за поддържането на добри отношения както от страна на домашния любимец, така и на детето, като същевременно увеличат максимално някои други ползи от това, че детето има домашен любимец.

Според проучвания, около две трети от всички семейства имат домашни любимци: 55,9% са кучета; 22,4% са котки; 17,4% са риби, птици и влечуги и 4,3% са дребни бозайници като зайци и морски свинчета. В анкетата 63% от родителите казват, че са взели домашен любимец за детето си, за да се забавлява и да има компания, а 37% казват, че това ще им помогне да научат детето си да поема отговорност. Освен самото приятелство, има много други предимства на домашните любимци за децата, включително подобряване на емоционалното, психологическото и физическо здраве, удовлетвореност от социалните и домашни взаимоотношения, лоялност, уважение, емпатия и състрадание, и т.н.

Награждаването на дете за правилната грижа за своя домашен любимец е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да затвърдите отговорното поведение. Положително подкрепление, малки награди за деца на подходяща възраст могат да помогнат да научите детето си да се грижи добре за своя домашен любимец. Поставянето на ежедневни или седмични „задачи" за домашни любимци в таблица, която детето ви може лесно да види и да отбележи, когато дадена задача е изпълнена, също помага да ги мотивирате и да им напомняте за техните отговорности.

Като възрастен винаги трябва да гарантирате, че възложената задача е изпълнена и ако не е, изпълнете я сами, така че вашият домашен любимец да не страда в резултат. Включването на вашето дете в обучението на кучето може да бъде огромна полза както за детето, така и за домашния любимец. Опитването на нещо ново, изграждането на увереност при успех и радостта от дългосрочната връзка с животно си струват усилията да насърчите детето си да научи техники за положително подсилване и да работи с домашния любимец. Очевидно кучетата обикновено са страхотни за обучение, но котките, рибите, зайците и други животни също могат да се обучават, така че помислете дали да не потърсите информация за конкретния домашен любимец и включете децата си, за да подобрите връзката.