Когато става въпрос за обработка на почви и земеделие, можем да се поучим от датския опит и постижения в тази сфера. По територия Дания  е почти 3 пъти по малка от България с население малко по-малко от нашето. Почвите на страната, в зависимост от географското положение и климат, са предимно подзолисти и кафяви горски, които са много по-неплодородни в сравнения с  българския чернозем например.

Как го правят датчаните

Благодарение на добрата организация,  избор на насаждения, заместващи култури и прецизна обработка на почвите , обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишават три пъти потребностите на населението на Дания, като  в отрасъла са заети  едва 6% от трудоспособното население на страната.  През изминалата година Дания е произвела селскостопанска  продукция  на брутна стойност приблизително 23 млрд. лева, което е почти 3 пъти по голяма от брутната стойност на българската, която се дължи на работата на около 16% от трудоспособното население на страната ни.

Ако обобщим данните, разбираме, че страна с 3 пъти по малко територия от България , с не толкова богати почви като българските и заети 3 пъти по малко работници  произвежда почти 3 пъти повече продукция като брутна стойност в лева

От 2011 година, фирма Фиамма ЕООД , като  изключителен представител на  HE-VA за България , предоставя възможност на българските фермери да използват датския опит и технически постижение в земеделието. Българските земеделски производители добре познават датската марка най-вече с претъпкващите  валяци, дискови брани, пред-сеитбени и стърнищни култиватори, за които HE-VA е Лидер в производството и продажбите в скандинавските страни и Великобритания.

Тази година Фиамма представя в България и нов продукт на датската фирма за минимална дълбочинна обработка и обогатяване на почвите с кислород  – аератор Stealth

Stealth е проектиран да удовлетвори изискванията на технологиите и практиките за отглеждане без обработка или с минимални обработки и с намалени вложени ресурси. Въпреки това, той също е подходящ за използване във всички земеделски практики, където се изисква реновиране на повредена структура на почвата, напр. на синорите, tram-lining зоните  или други зони с голям трафик.

Stealth се предлага като 3м , 3,5м и 4м твърда рама, навесна  машина или вариантите 4м, 5м и 6м хидравлично сгъваема, монтирана на навесната система или прикачена машина.

Stealth може да бъде настроен за междуредово разстояние 45,50,55 см и също така може да се поръча и в версията  70 см.

Машината работи на дълбочина от 1 до 30 см като регулирането е хидравлично

След Stealth може да се сее директно дори и със съществуващите сеялки на 70 см , ползвайки GPS за следване на междуредово разстояние, като се постига ефекта на Mini-Till  и Strip-Till технологията.

Машината може да се види и на щанда на фирма Фиамма ЕООД на изложението АГРА 2024 Пловдив

За повече информация може да се консултирате със специалистите на Фиамма ЕООД на тел: 087 868 6980 гр. Стара Загора