Медът се събира така, че пчелите максимално да не се безпокоят

Словения е известна с богатата си пчеларска традиция, като най-разпространеният метод за отглеждане на кошери, използван в страната, е т.нар. AŽ. Счита се, че създателят на този вид кошер, с хоризонтално разположение е Антон Янша. Той е живял през 18-и век и е служил като императорски пчелар на императрица Мария-Тереза Австрийска. Бил е учителят в основаното от нея пчеларско училище във Виена. Янша е описван като пионер в съвременното пчеларство в Словения.

AŽ обаче е съкратено от Антон Жнидершич, друг известен пчелар, който разработил този дизайн на AŽ - кошерната къща и кошерната кутия. Кошерите са проектирани да се поберат в постройка – работната къща на пчеларя - като са изложени навън само от едната им страна.

Днес кошерът AŽ се използва широко не само в Словения, но все повече придобива популярност в други части на Европа и дори в САЩ. Тези „пчелни къщи" освен това се монтират върху камиони или други варианти.

Основни характеристики:

  • Хоризонтално оформление: рамките са подредени една до друга в хоризонтална ориентация, а не вертикално, както в кошера на Лангстрот и други, по-известни.
  • Топлина и изолация: Дизайнът на кошера AŽ подчертава добрата изолация и топлина за пчелите, което може да бъде от полза в по-студен климат. Кошерът често е добре изолиран, за да помогне на пчелите да поддържат оптимални температурни нива.
  • Вентилация: AŽ кошерите обикновено имат вентилационна система, за да се осигури подходящ въздушен поток и да се предотврати кондензация в кошера, особено през зимните месеци.
  • Лесно управление: Смята се, че хоризонталният дизайн на AŽ кошера прави определени задачи, като извличането на мед, по-удобни за пчеларите.

Важно е да се отбележи, че докато AŽ кошерът е широко разпространен в Словения, има различни дизайни на кошери и методи за управление, използвани от пчеларите. Различните региони може да имат предпочитания въз основа на климата, видовете пчели и местните традиции. Пчеларските практики също могат да варират между отделните пчелари в зависимост от техните предпочитания и опит.

Създаден, за да отговори

на нуждите на местния вид

В Словения масово отглеждат семейства от вида Карниоланска медоносна пчела Apis mellifera carnica. Тя е единствената на Стария континент, защитена географски и може да се развъжда единствено тук.
Тази пчела се справя добре с климата на планинската страна, където зимите са по-дълги и по-студени, а лятото по-кратко и горещо. Слави се със завидно спокойствие, липса на агресия, добра ориентация, устойчивост на болести, и умение да произвежда течното злато от горска медена роса. Карниоланите са обектно ориентирани. Живеещи в AŽ кошерите, които са точно един до друг, винаги се връщат при своя индивидуално оцветен кошер. Те не са склонни да се лутат като италианските си братовчеди. Имат и по-нисък инстинкт към грабеж.

Пчелите от този вид ще забавят производството, когато храната в магазините намалява. Презимуват в по-малки клъстери и ги изграждат по-бързо в началото на пролетта.

Имат възможно най-дългия език от техния вид, което им позволява да се хранят с по-голямо разнообразие от цветя.

Кошерите обаче се използват и в други части на света, при други пчелни видове.

Плюсове на AŽ кошер

Предимството е, че може да се постави в „пчелна къща" с всякакъв размер и да се обслужва отзад – вътре в къщата. Това позволява на пчеларя да преглежда пчелите при всяко време.
Край на тежкото вдигане за пчеларя.

Кутиите се подреждат една до друга. Горната и долната част позволяват на пчелите да бъдат защитени от суровите зимни ветрове и студ. По този начин спестява топлинни загуби.

Храненето се извършва и отвътре, което предотвратява всякакъв вид ограбваща стимулация от други колонии.

Третирането на вароатозата е същото като при кошер тип Лангстрот.

Могат лесно да се преместват, тъй като са кошер с една кутия.

Избегнати са недостатъци при Лангстрот - включително необходимостта от вдигане на тежки кутии, намалено натрупване на прополис върху рамките, което често затруднява преместването им.

Инспекцията, третирането и прибирането на реколтата могат да се извършват чрез плъзгане на рамките хоризонтално навътре и извън кутиите, като да вземете книга от рафт. Тъй като всеки кошер е близо до следващия, пчеларят трябва само да измине дължината на пчелната къща, за да работи с много кошери. Системата е несравнима по ефективност.

Ако интериорът е добре проектиран, нуждата от пчелен костюм е минимална. Пчелите излитат от сградата през отворен прозорец към слънчевата светлина и се връщат.

Тъй като пчеларят се грижи за кошерите отзад в сравнително тъмно пространство, безпокойството за колонията е минимално. За разлика от отварянето на кошер отгоре и пропускането на каскада от слънчева светлина, отварянето на гърба в тихо, сенчесто пространство е по-малко натрапчиво. Пчелите си вършат работата без нарушение и страх от внезапно липсващ покрив.

Пчелните къщи също така обезсърчават буйствата на мечките, защото те не могат да съборят кошерите, за да ги разбият.

Недостатъци

  • Труднодостъпни на пазара.
  • Нестандартни размери. Не можете лесно да разменяте рамки от AŽ кошер с кошер тип Лангстрот и обратно. Двата типа не пасват идеално. (Въпреки че дизайнът на AŽ е вдъхновение от практичността на Лангстрот и е подобрение на старинните видове)
  • По-малкият общ дизайн не е изгоден при по-дълги и по-обилни потоци от мед.
  • Роенето може да е проблем с по-малкия размер.

Фасадата 

Предната част на кошера, която е изложена навън, има два отвора за достъп на пчелите и на двете нива.
И двата отвора могат лесно да се затворят, когато кошерът трябва да бъде преместен.

Предната част е единствената част от кошера, която трябва да бъде боядисана, когато този кошер бъде поставен вътре в „Пчелна къща AŽ".

Няма ограничения в цвят, шарка или дизайн. В по-стари времена са били рисувани, а картините показвали религиозни теми, басни или местен фолклор. Религиозните изображения са забранени от началото на 1900 г.

По-старите декоративни фасади на кошери са много колекционерски и се търсят от местните жители, както и от туристите. В страната процъфтява индустрия за създаване на декоративни фасади и „антикварирането" им в отговор на търсенето.

Конструкцията отвътре 

Уникалната характеристика на тази кошерна кутия е, че тя се отваря отзад. Никакво повдигане. Това значително улеснява проверката на семействата.

Рамките почиват върху метални пръти, оползотворяващи пространството.

AŽ рамките са по-тесни и по-високи от стандартните Лангстрот рамки. Те са свързани вертикално.
Стандартната основа трябва да бъде изрязана, за да се побере в тези рамки.

Вратата на кошера има вентилационни клапи отгоре и отдолу, за да позволи в кошера да постъпва допълнителен въздух.

Като отворим вратата, следват други две мрежести врати, които държат пчелите на място, но се позволява вентилация. Вътрешните екранирани врати имат кутии за хранене, така че храненето на пчелите е лесен процес. Всяка от вратите е с мрежа и може да се държи затворена, докато пчеларят работи върху различна кутия.

 Вътрешността на кошера има подвижни екскудери за кралици отгоре и екранирани долни дъски отдолу.
Между тях може да се плъзне и плътна дъска, например за създаване на нови колонии.

От вътрешната предна страна на кутията на кошера и от вътрешната страна на решетките на вратите има метални дистанционери, които държат рамките на точното разстояние една от друга.

Размерите на кошерите  Кошерът отвън

Кошерът отвън

могат да варират, но като цяло споделят определени характеристики. Все пак приблизителните размери на стандартен AŽ кошер:

Ширина: AŽ кошерите обикновено са по-тесни в сравнение с някои други дизайни на кошери. Ширината често е в диапазона от 35 до 40 сантиметра.

Дължина: обикновено е по-дълга от ширината. Може да е в диапазона от 60 до 70 сантиметра.

Височина: Височината на кошера също може да варира, но обикновено е проектирана така, че да побира рамките и да осигурява достатъчно място за пчелната колония. Може да е в диапазона от 30 до 40 сантиметра.

Тези размери са груби оценки и действителните размери на кошера може да варират в зависимост от конкретния дизайн, използван от пчеларите. Освен това модификациите и вариациите в конструкцията на кошера са често срещани в пчеларството, тъй като пчеларите могат да адаптират дизайна, за да отговарят на техните предпочитания и местни условия.