Осигурителният праг на земеделските производители и тютюнопроизводителите предизвика правна колизия при второто гласуване на бюджета за обществено осигуряване в ресорната бюджетна комисия, съобщи БНР.

След три гласувания и предупреждението, че в хазната няма да влязат 308 милиона лева, депутатите одобриха новия максимален и минимален осигурителен праг за догодина - 1375 и 933 лева, но не приеха стойност за осигуровките за земеделците и тютюнопроизводителите, след което се изпадна в описаната от председателя Йордан Цонев ситуация:

"Разликата ще бъде, че, да кажем, земеделският производител ще се осигурява на 780, а наетият - на 933. Ако ви се струва това справедливо - окей, защото нали се сещате: наетият ще плаща по-голяма осигуровка, от този, който го наема. Това се случва".

В крайна сметка окончателното решение ще бъде взето по-късно от бюджетната комисия, а след това трябва да бъде потвърдено и в пленарната зала. След час там започва първото гласуване на Бюджет 2024, а най-вероятно до края на седмицата ще влязат и бюджетите на ДОО и Здравната каса за второ гласуване.