Апелираме за информираност и отговори, АЗПБ подготвя множество становища по текущи и бъдещи проблеми. Това казва пред в. "Български фермер" Живко Живков, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България. Той изреди само част от тях: за тавана на украинската помощ, за новите изисквания за транспортиране на стоки с висок фискален риск, каквито са храните, както и за навлизането на новите геномни технологии и риска от свободно влизане на ГМО. По думите му то ще бъде пагубно за българското земеделие. Темата не се обсъждаше до съвсем скоро, но ще стане модерна у нас, когато стане късно, смята Живков.

Според него намеренията на Брюксел и МЗХ за намаляване на административната тежест на стопаните са абсолютен провал. „Имаме безброй предложения, като например за регистрация за договор за наем, регистрация за скица за собственост или отдаване под наем, регистрация по наредба 3 за животновъдните обекти, високите такси за отопление на оранжерии, невъзможни за изплащане и стигнем до разрешително за ползване на вода“, казва той и изреди множеството системи, с които трябва да работят стопаните - ВЕТИС, СЕУ, ИСАК, всякакви в кадастъра системи уж за облекчаване на тежестта на фермера. А всъщност от Европа, със съдействието на България, идват все по-тежки и тежки схеми за подпомагане и разбиране от страна на българският производител, за да стигнат до него. 

От асоциацията апелират и за яснота по средствата за земеделие в държавния бюджет 2024. Според тях има суми, които се обявяват, но после се оказва, че не присъстват в бюджета. „Постоянно се играе с цифри, които не са защитени и съгласувани. Надяваме се на разума на някой от опитните членове на парламентарната комисия по земеделие да вкарат в правилните рамки истинските суми, които трябва да стигнат до българския земеделец“, посочи Живков и обясни, че 420 млн. лева се обещаха като компенсация по украинската помощ, но ги няма като числа в бюджета. Други 16 млн. лева, които трябва да са за подпомагане за напояване, отново ги няма там. Отделени средства за де минимис и други държавни помощи също не са ясни.