Продължаваме с подготовката за Нова година

Празничната трапеза за Новата 2024 година трябва да бъде ярка и не съвсем обикновена.

За да бъде празникът наистина успешен, ще трябва да „включите" въображението си. Декорации, направени от зеленчуци и плодове в различни цветове, тарталети, шишчета - не забравяйте да проверите дали имате всички необходими продукти у дома. Можете да организирате оригинално сервиране на ястия, като използвате например чаши. Но основният критерий за успешно представяне е, разбира се, изтънченият вкус на предлаганите ястия.

Свински рулца 

Ще ви трябват: 10 свински пържоли, 500 г моркови, настъргани на тънко, 2-3 домата, 2-3 суп. лъж. брашно, сол, смлян черен пипер и мащерка на вкус, олио за пържене.

Приготвяне: Свинските пържоли се овкусяват със сол, черен пипер и листенца мащерка. Разпределете настърганите моркови върху пържолите, поставете и по 2 резена домат. Завийте всеки котлет на руло и оваляйте в брашно. Запържете в растително масло от всички страни до златистокафяво.

Рулца от бекон и пилешко филе 

Необходими са ви: 12 резена бекон, 6 пилешки филенца, 200 г спанак, 100 г твърдо сирене или кашкавал, 50 г масло, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Спанакът се нарязва на ситно и се задушава в малко масло. Дръпнете от котлона и добавете настърганото сирене. Разбъркайте.

Пилешките филета се посоляват и се поръсват с подправките. Върху всяко от тях се поставя част от плънката и се навиват на руло. Подредете резените бекон по две, като леко се застъпват. Върху всяка двойка бекон поставете по едно пилешко филенце и го завийте заедно с бекона. Сложете в предварително загрята фурна и печете на 170-180°C за около половин час.

Пилешки бутчета с портокал 

Ще ви трябват: 3 пилешки бутчета, 2 портокала, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. зехтин, балсамов оцет, сол и подправки на вкус, свежи зелени подправки за украса.

Приготвене: Разрежете пилешките бутчета на две части, като отделите долната от горната част. Натрийте със сол и подправки.

За маринатата смесете пресования чесън със сока от един портокал, меда, балсамовия оцет и 1 суп. лъж. зехтин. Пилето се залива с маринатата и се оставя за час и половина.

След това сипете останалото масло в тава и запечете месото, заедно с втория портокал, нарязан на парчета, във фурната за 30-40 минути при температура 180-190°C. При сервиране украсете ястието със свежи подправки.

Телешки котлети с гъби и сини сливи 

Ще ви трябват: 10 телешки котлета, 200 г варени гъби, 100 г сини сливи, 100 г твърдо сирене или кашкавал, 2-3 картофа, 1 глава лук, майонеза, сол и смлян черен пипер на вкус, растително масло за печене.

Приготвяне: Телешките котлети се овкусяват със сол и черен пипер. Поставете картофите, нарязани на тънки надлъжни кръгове, в тава за печене, намазана с растително масло. Върху тях се нареждат ситно нарязаните сини сливи, а отгоре - телешките котлети.

Лукът се нарязва на четвъртинки и се разпределя върху месото. Върху него се нареждат тънко нарязаните гъби. Направете отгоре майонезена мрежа и поръсете с настърган кашкавал. Печете в предварително загрята фурна за 45-50 минути на 180-190°C. Разделете на порции и сервирайте.

Червена риба в сос от вино и сметана 

Необходими са ви: 5 пържоли от червена риба, 100 мл бяло сухо вино, 100 мл сметана с висока масленост, захар, сол и подправки за рибата на вкус, зехтин за пържене.

Приготвяне: Обезкостете рибните стекове и разрежете всеки на две равни части. Посолете, поръсете с подправка за риба и запържете в тиган, в малко растително масло докато омекне.

Докато рибата се пържи, пригответе соса. Налейте малко зехтин в тенджера, а след това – и виното. Оставете да заври на слаб огън и постепенно добавете сметаната. Подправете със сол и захар на вкус, разбъркайте добре и оставете да къкри на слаб огън за около пет минути.

Поставете рибата в чиния за сервиране и полейте със соса.

Печени картофени филийки 

Ще ви трябва: 5-6 средни картофа, сол, смлян червен пипер и билки на вкус, растително масло за печене.

Приготвяне: Обелете картофите, изплакнете, нарежете на филийки. Натрийте ги със сол и смлян червен пипер. Прехвърлете в намаслена тава за печене и поръсете с билки. Поставете тавата във фурната и печете около 30-40 минути при температура 170-180°C, като периодично ги поливате с олиото, в което се пекат.

Зеленчуков пилаф с булгур 

Необходими са ви: 1 чаена чаша булгур, 500 г замразени зеленчуци асорти с патладжан, 3-4 суп. лъж. растително масло, пресни зеленчуци по ваш вкус, сол и подправки на вкус, вода за задушаване.

Приготвяне: Сипете олиото в предварително загрята тенджера и добавете замразената зеленчукова смес, както и пресните зеленчуци. Посолете, подправете и запържете зеленчуците до полуготовност, след което добавете булгура и го разпределете равномерно по повърхността.

Внимателно налейте вода в тенджерата, така че да покрие зърнените култури с 2 см. На среден огън оставете съдържанието на тенджерата да заври, след което намалете котлона, затворете тенджерата с капак и оставете пилафа да къкри, докато зърнените култури са готови. Разбъркайте от краищата към центъра, отново затворете съда с капак и оставете ястието за още 15 минути. След това може да сервирате.

Жулиени със сметана в тарталети 

Ще ви трябват: 500 г гъби, 200 г сметана със средна масленост, 200 г твърдо сирене, 4 суп. лъж. сухо бяло вино, 3 суп. лъж. масло, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, смлян черен пипер и сол на вкус, тарталети, предварително приготвени.

Приготвяне: Нарежете обелените гъби на филийки по дължина. Накълцайте лука и чесъна. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.

Разтопете в тиган 2 суп. лъж. олио и добавете гъбите, лука и чесъна, запържете до омекване. Прехвърлете в чиния.

В същия тиган разтопете останалото масло. Налива се виното и се бърка две минути, след което се добавя заквасената сметана. Подправете със сол и черен пипер на вкус, разбъркайте добре и оставете да заври. Прибавете гъбите и лука, разбъркайте отново.

Сместа се разпределя в тарталетите и отгоре се поръсва настърган кашкавал, пече се 15-20 минути в предварително загрята на 180°C фурна.

Паеля с морски коктейл 

Необходими са ви: 1,5 литра рибен или зеленчуков бульон, 700 г задушен ориз, 600 г морски коктейл, 400 г обелени сварени скариди, 2 домата, 1 чушка, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, зехтин, сол, подправки на вкус.

Приготвяне: Запържете морския коктейл в зехтин, като добавите скаридите 2-3 минути преди да свалите от огъня.

Всички зеленчуци се нарязват произволно и се запържват в тенджера със зехтин. Добавете ориза и постепенно добавете горещ бульон. Оставете сместа да заври на умерен огън, прибавете подправки и билки, както и основната част от морските дарове, като оставите малко за украса. Оставете да къкри на тих огън, под капак, до готовност на ориза.

Преди да поднесете паелята, разбъркайте и гарнирайте с останалите морски дарове, както и готовата украса.