Собственикът на домашна ферма винаги е загрижен как да намали разходите за фураж и да увеличи рентабилността на производството - било то месо, мляко или яйца. Хранителната стойност на храната зависи от съдържанието на протеин в нея. Протеинът, съдържащ се в зърното, не е достатъчен за висока продуктивност на домашните животни, така че е необходимо да се обогати фуражът с протеинови добавки. Фуражната мая е евтин и ефективен начин за подобряване на хранителните качества.

Хранителна стойност: Фуражната мая е фин бежов прах с характерна миризма. При благоприятни условия: във влажна, средно топла с високо съдържание на въглехидрати, едноклетъчните гъби се размножават бързо. По отношение на хранителните свойства фуражната мая се различава малко от хлебната и бирената мая. Тези продукти обаче могат да се считат за взаимозаменяеми. При липса на фуражна мая стопанинът може да използва хлебна мая за приготвяне на зърнени смеси.

Маята се използва като протеинова добавка, която може значително да увеличи съдържанието на протеин в готовия фураж. За да разберем, съдържанието на суров протеин в зърното на царевица, овес, ечемик и пшеница не надвишава 12%, докато за нормалното функциониране на домашните птици и добитъка е необходимо ниво от 15-20% протеин, в зависимост от етапа на заболяването.

Развитие на животното:

Добавянето на 5-10% суха фуражна мая към зърнената смес повишава съдържанието на протеин във фуража с 2,5-5%, това е значително увеличение.

Дрожденият протеин е подобен по състав на животинските протеини; съдържа незаменими аминокиселини като лизин, цистин, метионин и триптофан. Протеинът се усвоява почти напълно - по-добре от протеина от животински или растителен произход.

По аминокиселинен състав фуражната мая е сравнима с млякото, яйцата, рибното и месокостното брашно.

Хранителната мая също е ценен източник на витамини и микроелементи. Те съдържат витамини от група В, повечето от тях съдържат витамини В4 (холин) и В5 (никотинова киселина), има малки количества витамин В3 (пантотенова киселина), В2 (рибофлавин), В6 (пиридоксин) и В1 (тиамин). Продуктът съдържа малък процент фосфор, калций, сяра и други микроелементи.

Ползи от добавянето на мая към фуража

Протеинът е необходим на животните и птиците на всички етапи на развитие. Използва се за растеж и наддаване на тегло, за образуване на яйца или мляко по време на лактация, за възпроизвеждане на здраво потомство. Дефицитът на протеини във фуража се отразява негативно на рентабилността на личната ферма, фуражът е по-малко смилаем и не осигурява желаното дневно наддаване на тегло.

При домашните птици: Въвеждането на фуражна мая в зимната диета на кокошките носачки увеличава производството на яйца с 20-25% поради високото съдържание на протеини във фуража. Самите яйца стават по-големи.

През пролетта, благодарение на аминокиселините и витамините, плодовитостта на яйцата се увеличава. Пилетата се излюпват по-силни и по-жизнеспособни. С протеинова добавка растат много по-бързо, витамините укрепват имунитета и подобряват апетита.

Захранващата мая в диетата на бройлери, пуйки, патици и гъски позволява по-високо дневно наддаване на тегло. Протеинът се усвоява добре, което води до по-бърз мускулен растеж. Витамините от група В регулират метаболизма.

При прасета: Фуражната мая повишава съдържанието на протеин във фуража, което е особено важно при отглеждане на животни за месо. Отбитите прасенца се нуждаят от високи дози протеин. В същото време тяхната храносмилателна система все още е слабо адаптирана за смилане на протеини от растителен произход (грах, леща, соя). Протеиновата добавка помага за балансиране на храната за прасенца по отношение на протеини.

По време на периода на угояване дневното наддаване на тегло на прасенцата зависи пряко от съдържанието на протеини във фуража. И тук е важен нетолкова процентът протеин, а наличието на незаменими аминокиселини в него. Аминокиселините са градивните елементи за формирането на мускулна маса.

Фуражната мая съдържа всички необходими аминокиселини, нейната хранителна стойност е сравнима с добавките от животински произход: месо-костно брашно и рибно брашно. Бременните свине майки трябва да получават храна, богата на протеини. Вече е доказано, че въвеждането на фуражна мая в диетата на прасетата по време на бременност се отразява в увеличаване на броя на малките и тяхната жизнеспособност.

Аминокиселините стимулират производството на мляко при свинята по време на лактация, подобряват качеството му, което има благоприятен ефект върху потомството. Прасенцата растат по-бързо, по-малко са податливи на болести, защото с майчиното мляко те получават всички необходими вещества.

За разплодните нерези фуражната мая също е важна. Увеличаването на процента на протеини във фуража има благоприятен ефект върху половата функция на животните и увеличава шансовете за създаване на силно и здраво потомство.

Заквасването на фуража насърчава по-доброто смилане на зърното, което означава, че преобразуването на фуража се увеличава. Органичните киселини подобряват усвояването на растителните фибри. Млечнокисели бактерии лекуват чревната микрофлора и потискат развитието на патогенни микроби.

При кравите: Използването на фуражна мая в диетата на телетата позволява да се намалят разходите за заместител на млякото (заместител на пълномаслено мляко). Смилаемият протеин осигурява бърз растеж на малките, витамините помагат за укрепване на имунната им система.

Важно! Фуражната мая в зърнените смески за млечни крави дава увеличение на дневния добив на мляко.

Протеиновите компоненти са

особено важни през зимата,

когато диетата на кравите е бедна на сочни фуражи.

Протеините и аминокиселините помагат да се компенсира липсата на хранителни вещества, ако качеството на сеното не е добро.

Как да използвате фуражна мая

Хранителната мая не се дава на животните в чист вид, тя се добавя към смес от натрошено зърно или се използва за ферментиране на фураж. И двата метода показват висока ефективност, единствената разлика е количеството на използваната мая и разходите за труд.

Хранене със суха натрошена храна: Ако суха смес от натрошено зърно се използва за хранене на домашни птици, прасета или крави, тогава към нея се добавят фуражни дрожди заедно с други добавки: рибно и месокостно брашно, фуражна креда и др. Този метод е по-лесен за използване. Делът на сухата фуражна мая в комбинирания фураж варира от 5 до 10% (0,5-1 кг на 10 кг фураж).

Тук е важно да балансирате фуража по отношение на съдържанието на суров протеин, той трябва да бъде най-малко 15% и не повече от 20%. Необходимо е да се изчисли сумата от процентното съдържание на протеини на всички използвани компоненти.

Предимството на сухата храна пред мократа каша е, че не е нужно да се притеснявате, че храната ще стане кисела. Ако кашата не се изяде през първия половин час, процесът на ферментация продължава и в храната се размножават всякакви гъбички и бактерии. Киселият продукт причинява храносмилателни разстройства и може да причини диария при животни и птици.

Много по-лесно е да използвате суха храна, тя може да се изсипе в бункерна хранилка и след това животните ядат толкова храна, колкото им е необходима.

Добавянето на обогатена фуражна мая към зърнената смес спомага за нейния протеинов баланс и осигурява допълнителен бонус под формата на подобрено храносмилане.

Зърнените фибри са доста трудни за храносмилане от стомаха на прасетата и птиците; когато към фуража се добави мая с пробиотик, зърното се усвоява много по-добре. По този начин всички хранителни вещества са от полза за животните и ефективността на фуража се увеличава. Това се отразява в увеличаване на наддаването на тегло, добива на мляко и производството на яйца.

Хранене с мокра каша

Заквасването ви позволява да спестите количеството използвана мая, тъй като тя се размножава естествено при ферментиране на зърно с квас. Но този процес е доста трудоемък и изисква постоянно внимание и стриктно спазване на технологията.

Ако заквасването на зърното се извършва в големи обеми, помещението трябва да бъде добре проветрено. Кислородът е важен фактор, влияещ върху скоростта на ферментация. В идеалния случай фуражът трябва да се смесва на всеки час.

Хранителната мая не се дава на животните в чист вид, тя се добавя към смес от натрошено зърно или се използва за ферментиране на фураж
Хранителната мая не се дава на животните в чист вид, тя се добавя към смес от натрошено зърно или се използва за ферментиране на фураж