Консумацията на горски плодове продължава да се увеличава в световен мащаб, а различните сортове продължават да набират популярност. От друга страна обаче, категорията на чувствителните плодове се сблъсква с относително висок дял на разваляне. "Комбинацията от високо търсене и високо разваляне ни даде възможност да разширим мисията си за удължаване на срока на годност в област, която наистина може да се възползва от повече иновации в опаковането", казва Тереза Скатини, вицепрезидент на MAP Technology в Hazel Technologies. В резултат на това компанията навлезе във вертикалата на горските плодове през 2021 г., след стратегическото придобиване на марката Breatheway.

"Breatheway е революционна опаковка с модифицирана атмосфера (MAP), която може активно да регулира съотношението на газовете O2 и CO2 в опаковката, за да поддържа най-добрата атмосфера за съдържанието, което защитава."

15-30% повече продаваеми плодове

Най-голямата отличителна черта на Breatheway е патентованата мембранна технология "Temperature Switch". Опаковката е изградена въз основа на разбирането, че всеки сорт плодове вирее в своето собствено идеално атмосферно съотношение на O2 и CO2. Мембраните Breatheway са проектирани и калибрирани за тези специфични полезни съотношения.

"Мембраните регистрират, когато нивата на газовете са нарушени, като активно вдишват подходящото количество кислород и издишват правилния процент въглерод." Това позволява на плодовете да поддържат оптимална атмосфера по време на транзит и при неочаквани събития, като например прекъсване на хладилната верига. "Това води до удължаване на срока на годност, 15 - 30 % повече продаваеми плодове, както и до подобряване на потребителското изживяване."

Въпреки че мембраните може да изглеждат просто като стикер отстрани на транспортна торба, те са снабдени със сложна технология.

Понастоящем Хейзъл си партнира с един от най-големите производители/търговци на горски плодове в света и предоставя Breatheway изключително за техните малини. Освен това опаковката има голямо значение за запазване на свежестта и теглото на къпините, боровинките и ягодите. Заради разликата, която прави, Breatheway се превърна във водещото решение на Hazel за горски плодове.

Резултати от изпитванията

При неотдавнашно изпитване малините, третирани с Breatheway, поддържат целевите нива на кислород и въглерод дори след промяна на температурата до 45°F. "Установихме, че третираните с Breatheway малини са имали средно 16,3% повече продаваеми плодове на четвъртия ден в сравнение с контролата", казва Скатини. "На 11-ия ден те имаха 24,7 % годни за продажба плодове, което доведе до общо средно 44 % по-малко проблеми с качеството и подобрен визуален вид, осигуряващ повече годни за продажба плодове."

Географско, както и продуктово разширение

Breatheway се предлага в САЩ, Европа, Африка, Мексико и Перу. "През следващата година значителни ресурси ще бъдат насочени към разрастването на продукта в Латинска Америка", споделя Скатини. Освен географското разширяване, Breatheway има планове за разширяване на продукта, проучване на нова съвместимост на културите и формати на опаковките. "Въпреки че опаковката е доказала своята ефективност в областта на горските плодове, виждаме голям потенциал и извън тях", коментира тя. "Макар че сега горските плодове са основна култура за Breatheway, бихме могли да разширим дейността си с краставици или дори банани."