На 4 декември Българска фондация Биоразнообразие и Община Тополовград събраха местни активни граждани, дългогодишни учители по биология, компании за природосъобразен туризъм и еколози, за да разкажат повече за значението на микро влажните зони за биоразнообразието и благосъстоянието на общността.

Срещата е част от проекта „Микровлажните зони – източник на живот за дивата природа и хората".

Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие представи работата по ремонтираните чешми и възстановената микровлажна зона край село Орешник и как това се отразява на местната дива природа.

Водни костенурки, тритони, насекоми се завърнаха почти веднага щом водата започна да тече отново. Пълните корита на чешмите са щастие и за местните стада кози и овце. А след поставянето на пейки и беседка, чешмите отново започват да привличат местните хора и дори стават част от маршрутите на туристите, посещаващи региона.

За съжаление, не липсват проблеми. Екологът Силвия Дюлгерова обърна внимание на честа практика в региона, която застрашава биоразнообразието край възстановените зони - някои местни хора смятат чешмите за подходящо място за почистване на съоръженията, с които са пръскали своите градини или лозя. За съжаление, хербицидите и инсектицидите, които са в тях, могат да унищожат новозародилия се живот във и край водата.

"Това, както и навика да се изхвърлят отпадъци сред природата, е нещо над което трябва да работим заедно в общността и особено с децата в училищна възраст", призоваха местни учители по биология.

Ремонтираните чешми са

чудесно място за открити уроци,

а колкото по-често младежите са сред природата и научават нейните тайни, толкова по-голям е шансът да искат да я опазят, допълниха други участници в срещата.

Срещата завърши с ентусиазма на местни хора и представители на администрацията да посетят обновените места напролет, за да видят на живо ползите от свършената работа и да се превърнат в истински пазители на чешмите, разпространявайки ценна информация за нуждата от поддръжка и опазване на тези ценни места.

Проектът "Микровлажните зони - извор на живот за дивата природа и хората" се осъществява с финансовата помощ на Европейския съюз чрез проекта BESTbelt, част от инициативата Европейски Зелен пояс (European Green Belt).