Очаква се страната да удвои производството

Според анализаторите на EastFruit в момента има истински инвестиционен бум в парниковия бизнес в Туркменистан. Страната има едни от най-големите запаси на природен газ в света. Ето защо собствениците на оранжерии там се радват на невероятно ниски цени на природния газ, което, съчетано със сравнително топла зима и евтина работна ръка, създава възможности за производство на оранжерийни зеленчуци на конкурентни цени през зимата.

Вярно е, че много малко хора в Европа знаят много за Туркменистан, но тази страна вече е сред световните лидери по износ на домати. През 2022 г. той измести Узбекистан като най-големия износител на домати в Централна Азия, възползвайки се от продължаващите проблеми на Узбекистан с доставките на газ за техните оранжерии. Освен това се очаква през 2023-2024 г. площта на оранжериите в страната да се удвои и да достигне 1400-1500 хектара, което би удвоило и производството на оранжерийни домати, тъй като почти всички оранжерии в страната са специализирани в тази култура.

Този факт обаче повдига въпроса за маркетинга. Очакваният рязък скок в предлагането може да доведе до срив на вътрешните цени на доматите и страната е много далеч от пазарите. Освен това Туркменистан разчита основно на износа за Русия, която е може би най-ненадеждният търговски партньор в света.

„За щастие през 2022 г. Туркменистан успя да изнесе първите значителни количества домати за ОАЕ и Саудитска Арабия. Именно тази посока на диверсификация на износа трябва да бъде приоритетна за страната. Тези пазари обаче имат високи изисквания за качество, безопасност и опаковане на продуктите, така че сега е важно Туркменистан да инвестира не в производствени обеми, а в подобряване на качеството, сортиране и развитие на ефективна логистика. Оптичното сортиране на домати, например, вече трябва да е стандартно оборудване във всеки голям оператор на оранжерии, ако иска да диверсифицира износа", казва Андрий Ярмак, икономист в Инвестиционния център на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO).

„Трябва обаче да се има предвид, че големият проблем за Туркменистан е летният сезон, когато температурата на въздуха в страната е висока, а добивите в оранжериите, както и качеството на доматите, могат да бъдат относително ниски. Този период обаче е най-обещаващият за износ към страните от Близкия изток, тъй като от май до средата на ноември цените на доматите в ОАЕ и Саудитска Арабия са най-високи. А през зимата цените в Близкия изток са най-ниски, защото местните оранжерии произвеждат на ниска цена", отбелязва експертът на ФАО.

Производителите също трябва да обърнат внимание на асортимента и да намерят своите ниши в конкурентния пазар на Близкия изток. Предвид скъпата логистика и ниските разходи за труд в страната, логично е да се предположи, че по-скъпите сегменти оранжерийни домати ще имат по-големи перспективи за печалба при износ. Но сегменти като чери доматите също изискват по-високо ниво на технологични познания и са по-взискателни по отношение на логистиката. Освен това обемите на търговията в тези сегменти също са много по-малки.

Туркменистан също трябва да проучи възможността за износ на зимни домати, за които се очаква най-големият излишък в близко бъдеще, за страните от Европейския съюз. Тук ще бъде много важно да се намерят логистични решения, както и да се осигури сертифициране на производството в съответствие със стандартите GlobalG.A.P.

Във всеки случай трябва да се очаква, че още през 2024-2025 г. Туркменистан може за първи път да се сблъска с огромен проблем с излишък на парникови продукти на пазара и това е отлична възможност за снабдяване за купувачите.