Мразовитото време не е опасно за пшеницата, казват стопаните от Северозападна България. Мъгла и скреж тези дни покриват полетата в районите на Бяла Слатина, Кнежа, Враца. Това обаче не е неблагоприятно за есенниците.

Засяхме пшеницата при изключително сухи условия, разказва Христо Мандински, земеделски производител от Добролево. Дъждовете закъсняха, което забави поникването. Все пак заваля, и то доста по количество валежи, които промениха картинката. Да, пшеницата изостава в развитието си, но не мисля, че е фатално.

В момента влагата в почвата е много добра. Ако има и слънчеви дни, те ще подпомогнат растенията да не влезнат във фаза братене. Но и дори това да стане през пролетта, фермерите не са обезпокоени, тъй като много от сортовете, които се отглеждат, имат добре изявено и по-късно братене.

Късното поникване предпази посевите от полските мишки, казва още Христо. А също така се надяваме ниските температури и сланата да унищожат самосевките, които поникнаха по-късно и не се засегнаха от обработките.

В момента работата по полетата в района продължава с подготовка на почвата за пролетниците.