Френският парламент прие закон за защита на фермерите от оплаквания на съседи от шум или неприятни миризми от селскостопански дейности, за да спре "злоупотребяващите" съдебни дела от бивши градски жители, закупили къщи в провинцията, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Законопроектът, предложен от депутата от управляващото мнозинство Никол льо Пей и подкрепен от центристкото правителство на президента Еманюел Макрон, беше одобрен със 78 гласа срещу 12 през нощта в понеделник и сега предстои да бъде гласуват от Сената.

"Този закон ще сложи край на злоупотребяващите съдебни дела срещу фермери, които не вършат нищо друго освен работата си: хранят ни. Това е предложение за здрав разум, здрав разум за страната", каза министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в социалната медийна платформа "Екс".

Френските правителства отдавна ухажват фермерите, които са влиятелен сектор, който Париж обаче понякога рискува да пренебрегва.

Страната има история на конфликти между бивши градски жители, които купуват селски къщи и след това се оплакват от пеене на петли, лай на кучета, шум от селскостопански машини или миризма на тор.

Телевизия Бе Еф Ем (BFM TV) съобщи, че близо 500 фермери в момента са изправени пред съдебни дела от съседи, които се оплакват от шума или миризмите, излъчвани от техните ферми.

През 2019 г. в случай, който привлече вниманието на международните медии, съд постанови, че петел на име Морис може да продължи да пее на зазоряване въпреки оплакванията на съседи в село на малък остров край атлантическото крайбрежие на Франция.

Франция вече има законодателство, въведено през 2021 г., за защита на "сетивното наследство на френската провинция", но новият закон има за цел да предостави повече защита на съществуващите ферми от новопристигнали жители в района.

"Горд съм, че подкрепям онези, които работят в нашите полета. Сега към Сената", каза заместник-председателят на земеделския съюз FNSEA Люк Смесeр в "Екс".

Екологът от региона Бретан Клер Десмаре заяви пред местното радио "Франсе бльо", че предложеният закон е "абсурдна и популистка" мярка, наложена от мощното земеделско лоби.