И 6 интересни факта за студенолюбивите породи

Инес ЗЛАТАНОВА

Има много забавни моменти, свързани с притежаването на куче, но излизането навън през зимата невинаги е един от тях. Някои породи, като хъскитата с гъста козина, акита ину, аляски маламут и самоед са щастливи да се разхождат при арктически температури, но много от другите предпочитат да се настанят удобно у дома в очакване на пролетта. За щастие, има много начини да поддържате кучето си активно тази зима, без да им мръзнат лапите, пък и вашите ръце.

  • Осигурете правилна екипировка

Ако вашето куче се противи на зимните разходки, може да се окаже, че му липсва подходяща защита от времето. Палтата и ботушите са не само за хората. Топло яке или плетен кучешки пуловер може да се окаже жизненоважен за кучета, които са по-чувствителни към студ. Слагането на ботуши на кученце може да предизвика положителен ефект върху нагласата му, защото снегът, ледът и солта вече няма да причиняват наранявания и измръзване на възглавничките на лапичките му. Ако обувките не са алтернатива, опитайте да почиствате хубаво лапите, когато се приберете у дома, след което нанесете успокояващ балсам за лапи, за да заздравите напуканите места.

  • Играйте у дома

Има много начини да ангажирате кучето си психически и физически вътре, на закрито, в зависимост от това с какво пространство разполагате. Опитайте да скриете любимото лакомство или играчка на кучето си като игра на криеница или практикувайте дърпане на въже. Криеницата кара кучатата да използват мускулите, мозъка и носа си, което ги ангажира и стимулира да демонстрират естествени ловни желания.

  • Планирайте среща с друго куче

Ако вашето куче толерира други кучета в своето пространство, срещите на закрито са чудесен вариант за зимна социализация. Когато е твърде студено за парка, поканете приятелите на кучето си да ви дойдат на гости вкъщи. Само не забравяйте първо да приберете чупливите предмети и да им осигурите обезопасена зона за игра.

  • Ангажирайте умовете им

Кучетата се нуждаят от умствена стимулация толкова, колкото и от физическа. Работата върху нов трик заедно може да предизвика кучето ви и по двата начина и има безкрайно много такива, които да ви занимават през зимата.

  • Дръжте ги заети

Както всеки родител ще ви каже, може да бъде предизвикателство да занимавате детето си по цял ден. За да стимулирате самостоятелната игра, поставете лакомства върху подложка за близане и ги оставете да се занимават с това. Мирисането и близането са много успокояващи дейности за кучетата и като следствие те могат да помогнат за намаляване на енергийните нива и да осигурят така необходимата умствената стимулация.

  • Опитайте Doggy Day Care

В зависимост от поведението на вашето куче (и вашия бюджет), училището за кучета може да бъде чудесен вариант за социализиране на куче през зимата или винаги, когато графикът ви е натоварен. Когато ги вземете в края на деня, те ще бъдат твърде уморени, за да ходят на дълги зимни разходки.

Зимата може да е дълга за вас и вашето кученце. Но ако използвате тези креативни начини да поддържате кучето си активно, ще се забавлявате, докато слънцето не стопли отново. Някои кучета понасят зимите по-тежко от други, в зависимост от възрастта, породата, здравословното състояние и индивидуалните предпочитания. Докато някои кучета отказват да излизат навън, когато е студено или го правят с видимо нежелание, то други се радват при по-мразовит климат. Това са зимните породи, с двоен пласт козина, селектирани в северни райони на света, отглеждани за теглене на шейни и т.н. Те нямат нищо против минусовите температури.

Следват някои любопитни факти за породите, които са отявлени почитатели на студеното време:

1. Санбернарите са отглеждани за планински спасители

Тези забележителни гиганти са сред най-героичните породи сред кучешката популация. През далечната 1050 г. са създадени в манастир и хоспис за пътуващите по опасния планински проход между Италия и Швейцария. Живеещите там монаси довели със себе си няколко кучета като пазачи и компаньони. Тези животни имали способността да сигнализират за предстоящи лавини и именно поради това им качество започнали да придружават монасите по коварните планински пътеки. През 1750 г. тези издръжливи кучета започнали да придружават и пътници през швейцарските Алпи. Благодарение на силното си обоняние, те нямали проблем да откриват хора, загубили се в снега. С течение на времето започнали да изпращат Санбернарите на спасителни мисии в малки екипи от по няколко животни – докато едното пазело ранения човек, другото се връщало обратно към манастира, за да сигнализира за помощ.

2. Кучета за теглене на шейни съществуват от повече от 30 хиляди години

Има няколко видове кучета, които са отлични в тегленето на шейни. Смята се, че древни породи като Сибирско хъски, Аляски маламут и Самоед произхождат от Монголия, където са се появили още преди 30-35 хиляди години. Сибирските хъскита са селектирани и отгледани от народа чукчи на Чукотския полуостров в Източен Сибир. Представителите на породата били лоялни спътници и предани работни кучета. Техните дебели двойни палта ги предпазват – те без проблем могат да издържат при минус 15-20 градуса по Целзий.

3. Кучетата за впряг са помогнали за спасяването

на цял град от смъртоносен вирус

През зимата на 1925 г. смъртоносна епидемия от дифтерия заплашва отдалечения град Ноум, Аляска, а най-близката доставка на лекарства за заболелите се намирала на над 500 км. Поради предстояща силна буря най-бързият начин за осигуряване на ценните медикаменти се оказали впрегатните кучета.

Организирана е акция, включваща 20 впряга с кучета с продължителност около пет дни. Две хъскита – Балто и Того, изиграват жизненоважна роля в доставянето на животоспасяващия серум в отдалечения град.

4. Норвежкият елкхунд е бил любим спътник на викингите

Друга древна порода, Норвежкият елкхунд, произлиза от семейството на северните шпицове, които се считат за една от най-старите породи опитомени кучета в света. Археолози са открили останки от Елкхаунд в гробовете на викингите. Погребани заедно със собствениците си и поставени редом до най-ценното им – щита и меча, смята се, че четириногите са играли важна роля в културата на този народ.

5. Шиба ину са малки снежни кучета

Родом от Япония, Шиба ину първоначално били отглеждани като ловна порода. Със своите меки, гъсти кожухчета, съставени от подкосъм и гъст външен слой, те лесно се съревновават с по-големи четириноги, когато става въпрос за ниски температури. Макар и по-дребни, тези приятелски настроени, енергични четириноги днес са популярни и като семейни домашни любимци.

6. Тибетските териери имат лапи като снегоходки

Високи малко над 30 см, може би няма да ви хрумне да изберете Тибетския териер да се присъедини към вашия екип по алпинизъм, но би било разумно да го направите! Представителите на тази древна порода са служили като кучета-пазачи и спътници в родния си Тибет в продължение на хиляди години. С тегло от само 22 кг, тези териери са с гъста козина и големи, плоски лапи, които са като снегоходки, помагайки им да се движат по-добре в снега.

Самоедите освен, че обичат снега и приличат на него – внимавайте да не ги загубите в някоя пряспа
Самоедите освен, че обичат снега и приличат на него – внимавайте да не ги загубите в някоя пряспа
Впрегнати северни кучета
Впрегнати северни кучета