Никулден e и както всички знаят, Св. Николай е смятан за покровител на моретата, реките и океаните, на рибарите и на моряците. Той се счита за закрилник на семейството и рода. Хапва се риба и се изпълняват специални обреди. На този ден празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина и техни производни, а за свой празник го приемат и банкерите, и търговците. Ето защо ние ще съберем на едно място растения, за които по една или друга причина се смята, че носят пари и заможност на собствениците си.

Много растения се наричат цвете или дърво на парите в различните народности. За някои формата на листата, която наподобява монетки е основната причина, а зад други е скрит символизъм с дълбоки исторически корени. Отглеждайки такива растения и придавайки им тази мистика, хората смятат, че ще привлекат в дома си богатство и благосъстояние.

От голямо значение е къде ще поставите такова цвете. Колкото по-близо е до вас на ежедневна база, толкова по-добре. Според някои вярвания пък най-далечния от входната врата ляв ъгъл също е опция.

При всички положения да отглеждаме цветя в дома или офиса е полезно за настроението, здравословното състояние, тонуса ни, приближава ни до природата.

Pilea peperomioides е

китайската версия на цветето на парите

Листата са кръгли, точно като монети. Растението се отглежда лесно и се чувства най-добре при умерено осветяване.

Размножава се чрез вкореняване на резници доста бързо и с голяма успеваемост. Ето защо се препоръчва, ако имате пилея, да я споделите. Един вид, ако споделите богатството си с ближния, то ще ви се върне десетократно. И обратно – ако ваш близък има пилея, от сърце да ви даде стръкче, което да си захванете, за да влезе и във вашия дом просперитет.

Pachira aquatica се нарича още

дървото на парите

Във фън-шуй се смята, че носи благополучие и късмет в дома. Обикновено се предлага в търговската мрежа във вид на нежно саксийно дърво с няколко преплетени ствола, в които също има символика. Три символизират новото начало, а пет – свързаност и дълголетие. Пахирата е особено подходяща за подарък на мъж в разцвета на силите си, който тепърва ще гради кариера.

Отглежда се лесно в домашни или офисни условия, но трябва да се внимава с поливките. Отделете ѝ специално място и бъдете подготвени да достигне сериозни размери.

Epipremnum aureum е един абсолютен

фаворит сред интериорното озеленяване,

защото може да понесе всичко (или почти всичко). Осигурете му много светлина, внимавайте с водата, позволявайте му да засъхне между поливките. Може да го отглеждате и само във вода, но я подменяйте честичко.

Епипремнумът или още познат като потос предлага огромно разнообразие с всевъзможни шарки и размери на листата. Има дори неонов.

Смята се, че дългите му стъбла очертават центъра на благоденствието в дома. Чрез тях може да създадете както водопади, така и граници...

Сред растенията, които биха провокирали развитие в правилната посока на енергийно ниво, положителна енергия и изобилие са подредени и една част от монстерите. Например M. adansonii, M. deliciosa и M. obliqua.

Всички те са специални. Не обичат да бъдат преполивани. Най-малкото, защото задържането на вода води до гнилостни процеси, пожълтяване на листа и ред други неприятности. Осигурете им светло място и се наслаждавайте на растежа им.

Поставете ги в центъра на дома и дерзайте в правилната посока.

Снимка: 3-5