За активен живот и устойчивост на домашните птици към инфекциозни заболявания са необходими много витамини, а не само добре познатите като D и C. Всъщност има много по-значими витамини и всеки е отговорен за определени процеси в тяло.

Витамин А се изисква от пилетата от първите дни на живота - той насърчава растежа и нормалния метаболизъм. Възрастните пилета, получаващи този витамин, снасят големи яйца с ярко жълти жълтъци.

Ако жълтъкът е избледнял, струва си да допълните диетата с витамин А.

Важно! При липса на този витамин пилетата често се разболяват, кожата и роговицата им стават сухи.

  • Каротинът, който се превръща във витамин А в тялото, се съдържа в морковите, детелината, люцерната, рибеното масло и яйчния жълтък.
  • Витамин D е незаменим помощник за изграждането на костната тъкан. Този витамин помага да се избегне такова ужасно заболяване на птиците като рахит.

Ясен признак за дефицит на витамин D

са омекналите черупки на яйцата или изобщо яйцата без черупки. Този витамин се синтезира, когато птицата се разхожда на слънце, но през зимата ултравиолетовото лъчение не е достатъчно за него.

Внимание! Затова пилетата се нуждаят от ултравиолетово облъчена мая и сенно брашно.

  • Витамин Е подобрява имунитета при пилетата, нормализира функциите на нервната и мускулната тъкан. Този витамин също влияе върху производителността: с неговия дефицит кокошките носачки снасят неоплодени яйца, а петлите развиват стерилност. Съдържа се в зародиши от покълнали пшенични семена, царевица, грах, яйца, мляко и растителни масла.
  • Групата на витамините от група В е много обширна - това са B1, B2, B6 и B12. Освен това всички те са много важни за пълното функциониране на ендокринната жлеза, храносмилателната система и лигавиците. Липсата на тези витамини може да причини увреждане на мускулите, недоразвитие на ноктите и перата, кожни заболявания и ниска люпимост на яйцата. Източници на витамини от тази група са извара, бобови и зърнени семена, трици и рибно брашно.

За да отгледате здрава птица, витамините са абсолютно необходими, а някои от тях можете да приготвите сами. Отлична витаминозна смес може да се получи без много разходи от сушена коприва, черупки от яйца, вар и пясък. Всички компоненти трябва да бъдат смлени на прах, изсипани в купа и поставени в кокошарника. Пилетата ще изядат всичко с голямо удоволствие и скорост.

Хлебната мая също е добра, съдържа витамин B, просто трябва да смесите 5 г мая в храната. Струва си да добавите към храната растителни отпадъци, варени картофи, настъргани моркови и цвекло, зелеви листа - това също са отлични източници на витамини.

За пилета можете да закупите обикновено рибено масло, предназначено за малките - то съдържа витамини А, В и D. Рибеното масло се добавя към зърното и се дава веднъж на всеки 3 дни.
Разбира се, счита се за огромен плюс, когато пилетата получават всички витамини в правилните количества с храната, но това невинаги е така. Ето защо има готови комплекси от витамини и микроелементи, които могат да бъдат купени в специализирани аптеки или магазини и да се дават на птиците според инструкциите.