Как да общуваме с четириногите си приятели?

Сигурно ви се е искало кучето ви да може да комуникира с вас. Е, то го прави, само че не с думи. Изследванията показват, че кучетата имат свой собствен начин на общуване със стопаните си, както и с други кучета. Очевидно те владеят езика на тялото си, за да разпращат различни сигнали до хората. Ето различните телесни зони, които използват за общуване и посланията на движението им:

Лице: Когато показват обърканост или решителност кучетата съответно сбръчкват или изправят челата си.

Очи: Те се проясняват, когато погледне някое създание, което смята за приятелско. Когато се страхува, зениците му се разширяват и показва бялото на очите си. Втренчени в противника означават заплаха.

Устни, зъби и език: Ако вашето куче е щастливо или иска да играе, то може да издърпа устните си назад и да покаже зъбите си в нещо, което изглежда като усмивка. Това е жест, който е запазен само за комуникация човек/куче; едно куче няма да направи това с други себеподобни.

Уши: Ако ушите на кучето са повдигнати, то е отпуснато или слуша. Ако се върнат, може да сигнализира за подчинение.

Опашка: Скорошно проучване, показва, че начинът, по който кучето маха с опашка, означава как се чувства. Ако опашката се маха повече надясно, това е знак за положителни емоции; лявото поклащане показва негативни чувства.

Подгъване на краката с твърда опашка и настръхнала от двете страни козина е кучешкият маниер, за да се хареса. Ако опашката е твърда може да се възприеме и като знак за несигурност. Високото скачане е поздрав, симпатия или настойчива молба. Облизването също означава симпатия. С ъглите на устата си малките кученца поздравяват своите родители. Побутването с муцуна също показва симпатия, настойчива молба, покана за игра или галене. Поставяне на лапата или главата върху крака на седнал или тялото на легнал човек, или върху гърба на друго животно също означава симпатия, молба за ласки, игра или храна.

Как кучетата говорят помежду си?

Кучетата са социални животни и има универсален език, който споделят, когато общуват с други кучета. Ето какво означават някои кучешки жестове при взаимното общуване:

Игрив поклон: Означава „Хайде да играем" между четириногите. Това обаче може да бъде и знак за извинение, кучешкият начин да каже, че играта му е загрубяла.

Удар с лапа: Това е като човек да дойде и да ви удари по гърба. Този жест поставя кучето под неудобен ъгъл, така че също е знак, че кучето има доверие на кучето, с което си играе.

Изправяне на задните крака: Когато кучетата се изправят на задните си крака, това е знак на обич. Често изглежда като танц, когато кучетата правят това заедно, докато си играят.

Хапане: Отново, това е знак за игра. Кучетата внимават да избягват чувствителните зони на другото животно.

Точно както стопаните си, кучетата също обичат да общуват вербално. Въпреки това, за разлика от телесните сигнали, вокалните, обикновено лай, може да представляват различни неща за различните кучета. Височината и силата на тоновете се увеличават успоредно с емоционалността, която кучето влага.

Кучетата често използват гласа си в сравнение с вълците, койотите и лисиците. Те залагат на широка гама от звуци в ежедневното общуване, за да бъде по-лесно разбрано това, което искат да съобщят. Това включва лай, вопли, скимтене, ръмжене и други, а тяхната честота и продължителност също съдържа послание, например:

  • Ако кучето лае продължително и с равномерни паузи, преминаващи във вой, то това е ясен сигнал, че е самотно. Това е неговият начин да се опита да получи утеха от други членове на глутницата.
  • Когато чуете бърз и непрекъснат лай, с вмъкнати остри интонационни завършеци, то бъдете сигурни, че се задава опасност. Този алармен сигнал се използва най-вече, когато се приближава непознат.
  • Ако кучето ви се прозява, то това не е признак на умора. Това показва стрес. В други случаи обаче е сигнал за мир.
  • Когато кучето ви пръхти, това е ясен сигнал на задоволство. Когато се сгуши до вас, това означава, че наистина му е добре.
  • Единичният и сбит лай обикновено изразява крайно недоволство и непоносимост. Той може да изисква внимание, както и знак да престанете да вършите това, което и до момента.
  • Когато кучето иска да играе, то лае настоятелно и равномерно. Това е ясен знак за желание за взаимодействие.
  • Тихото и кратко ръмжене, заместващо лаенето е покана за игра. Ако е съчетано с дръпнати назад уши и наострена опашка обаче е предупреждение за опасност.

Обучаваме кучетата си, за да ги научим как да разбират какво искаме от тях. Но те също трябва да ни кажат каква нужда имат от нас и го правят всеки ден. Просто трябва да отворим очите, ушите и сърцата си, за да разберем какво се опитват да кажат.

Наклонената глава означава любопитство, любознателност, мислене
Наклонената глава означава любопитство, любознателност, мислене
Кучешкото протягане изразява спокойствие, уют и радост, че виждат отсрещния човек
Кучешкото протягане изразява спокойствие, уют и радост, че виждат отсрещния човек
Схема с основните кучешки пози и знаци
Схема с основните кучешки пози и знаци