Както обещахме, и заради проявения интерес, днес ще ви разкажем за лечебните свойства на хризантемовите цветя. В интерес на истината, хризантемата се слави с това, че е един от най-старите чайове. Обикновено го консумират в азиатската част на света. Но и ние можем да се възползваме от ползите му, предвид, че отглеждаме толкова много от тези цветя.

Знаете, че хризантемите предлагат огромно разнообразие от сортове, форми и разцветки. Знаете още, че те са кралиците на есента заради красотата, която излъчват в този дъждовен и хладен сезон. Ако обаче оставим тези ѝ качества настрани, появяват се скритите и не толкова известните.

Освен ползите за здравето на човека, част от които ще споменем, те са още натурален пестицид за растенията в градината, но и отличен декоративен елемент в чиниите на гурме ресторантите и ентусиазираните домакини.

Какво се съдържа в тях, че ги хвалим толкова? Калий, манган, мед, цинк, витамини А, С, В и още рибофлавин, антоцианини, линарин, лутеин, бета каротен и някои киселини. Важно е, когато приготвяте чая да не оставяте суровината да ври, а просто да я запарите за 4-5 минути, защото някои съставки се разпадат.

Краят на есеннния сезон е идеалното време

да спасите последните цветове

на хризантемите от студа и сланите

Оберете ги, изсушете ги, както процедирате с останалите билки и ги приберете в хартиен плик или буркан с херметично затваряне. Мястото за съхранение да е сухо и хладно. Следва да се сетите именно за изсушените хризантеми и да ги прибавите към обичайните съставки за чай, които използвате, когато почувствате:

  • Тревога

Чувството е неприятно. Започва с леко безпокойство и напрежение, изпотяване, а колкото повече задълбочавате мислите си в посока на проблема, може да доведе до учестен пулс и да прерасне в паника, безсъние и по-сериозни проблеми. Чаят ще облекчи безпокойството и стреса, според редица проучвания, а също ще подобри паметта и възможността за учене, ще успокои тялото, ще спомогне съня. Ето защо е добре да го пиете вечер.

  • Отслабена имунна система

Когато имунната система не работи добре, ние сме изложени на различни неразположения, включително възпаления. Те пък могат да станат хронични. С чай от хризантеми ще подпомогнете работата на имунната система, ще ускорите процесите на оздравяването и ще възпрепятствате възпаления. Това се дължи на флавоноидите, фенолните киселини, а не на последно място и на съдържанието на витамин С в хризантемите.

И един съвет, консумирайте повече храни богати на вит. С, за да повишите имунитета си, особено през есенно-зимните месеци.

  • ПМС

Много жени променят рязко настроението си в тези периоди - боли ги, нервни са. Благодарение на вит. В6 и магнезия, които се съдържат в хризантемите, предменструалните синдроми протичат доказано по-леко.

Странични ефекти

Хризантемата в малки количества, които се препоръчва да се консумира, по принцип са безопасни, но имайте предвид, че може да се появят нежелани ефекти като изпотяване, сърбеж, зачервяване при по-чувствителните организми. Най-вероятно това ще се случи при хора, които вече имат алергия към растения от семейството на хризантемите или полените като цяло.

Като билка, хризантемите не бива да се приемат от хора, които вече приемат медикаменти за високо кръвно, сърдечни проблеми, а също и от бременни жени или кърмачки, защото изследванията в това направление са твърде малко.

Снимка: 4-3