Те ще разнообразят менюто ви и ще внесат много свежест на масата

Йерусалимски артишок, гулия, топинамбур... това са все имена на кореноплод, който напоследък придобива все по-голяма популярност. Освен това е и много полезен. Събрахме за вас няколко от най-интересните рецепти за ястия, които могат да бъдат приготвени от йерусалимски артишок!

1. Печен артишок с джинджифил 

Сладникавият вкус на гулията много хармонично се съчетава с пикантния джинджифил.

Ще ви трябват: 500 г йерусалимски артишок, 20 г джинджифил, 3 суп. лъж. зехтин, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. зърниста горчица, 1 ч. лъж. босилек, подправки и сол.

Приготвяне: Топинамбурът се обелва и се слага да се свари. Вари се около 10 минути и се отцежда от водата. Смесете зехтина и настъргания джинджифил с чесъна и другите съставки. Мариновайте гулията в тази смес за 15 минути и след това я запечете за 20-25 минути във фурната на 180 градуса.

2. Пюре 

Разбира се, подобно на другите кореноплодни зеленчуци, йерусалимският артишок е чудесен за пюре.

Ще ви трябват: 500 г йерусалимски артишок, 2 суп. лъж. сметана, 1 ч. лъж. зехтин, подправки.

Приготвяне: Йерусалимският артишок се обелва и се сварява до омекване, за 20 минути във вряща вода. Отцежда се от водата, добавя се сметаната, маслото и подправките и се пасира на пюре.

3. Миникатми 

Ще бъде още по-вкусно, ако добавите малко ситно нарязани пера от чесън или зелен лук.

Ще ви трябват: 400 г йерусалимски артишок, 1 яйце, 2 скилидки чесън, 3 стръка билки, 2 суп. лъж. брашно, подправки.

Приготвяне: Топинамбурът се обелва и настъргва, чесънът и пресните зелени подправки се нарязват на ситно и всички съставки се смесват. От готовото тесто изпържете в тиган с малко мазнина мини-катме. Пържете от двете страни, на средна температура, до златистокафяво.

4. Пържен топинамбур 

Поръсете готовото ястие със ситно нарязани зелени подправки и сервирайте с млечен сос или сметана.

Необходими са ви: 250 г топинамбур, по 1/3 ч. лъж. сол и смлян черен пипер, 35 мл растително масло.

Приготвяне: Обелете и нарежете йерусалимския артишок на тънки филийки. Запържете го до златисто в сгорещено олио, като разбърквате. В края на готвенето добавете сол и черен пипер и оставете да се задушава под капак за 3 минути.

5. С мащерка на фурна 

Още един вариант да изпечете вкусно йерусалимския артишок!

Необходими са ви: 500 г йрусалимски артишок, 1/2 лимон, 2 суп. лъж. зехтин, 2 стръка мащерка, 1 ч. лъж. мед, подправки.

Приготвяне: Обелете топинамбура, нарежете го на половинки и намажете разреза с лимон. Смесете зехтина, подправките и нарязаната мащерка и в тази смес мариновайте гулията. Наредете парчетата топинамбур в тава за печене, върху хартия, с разреза надолу и поставете тавата във фурната за 20-30 минути на 200 градуса. Обърнете половинките, намажете ги с мед и печете още 5 минути.

6. В сметана 

Най-простата, но в същото време много здравословна салата за тялото.

Ще ви трябват: 300 г йерусалимски артишок, 1 суп. лъж. сметана, подправки.

Приготвяне: Йерусалимският артишок се обелва и настъргва на едро ренде. Залейте със заквасена сметана и подправете на вкус.

7. Рагу с боб 

Вкусна и засищаща есенна яхния и в същото време доста необичайна.

Необходими са ви: 300 г йерусалимски артишок, 1 чушка, 200 г домати, 50 г моркови, 250 г гъби, 1/2 глава лук, 1 чаша варен или консервиран боб, 2 скилидки чесън, подправки.

Приготвяне: Нарежете всички съставки на едро. Запържете гъбите за около 10 минути, добавете топинамбура и запържете за още 5-7 минути. Добавете чушката и лука, а след още 4 минути и доматите и боба. Задушавайте яхнията под капак за 10-12 минути, след което добавете настърганите моркови, наситнения чесън и подправките. Оставете да къкри още 3-5 минути и отстранете ястието от огъня.

8. Зеленчукови кюфтета 

Оригинална рецепта, на която трудно бихте устояли.

Необходими са ви: 400 г йерусалимски артишок, 400 г моркови, 50 г грис, 2 яйца, 100 мл сметана, 70 г галета, подправки.

Приготвяне: Морковите и топинамбурът се настъргват, добавят се подправките и сметаната и се задушават до омекване. Оставете да изстине, добавете яйцата и гриса, разбъркайте и оставете сместа за 15 минути. Оформете кюфтетата, оваляйте ги в галетата и ги изпържете от двете страни на умерен огън.

9. Печен топинамбур с кашкавал 

Отлична гарнитура и също толкова добро самостоятелно ястие.

Ще ви трябват: 500 г йерусалимски артишок, 100 г твърдо сирене, 100 г заквасена сметана, 50 г магданоз, подправки.

Начин на приготвяне: Йерусалимският артишок се обелва, вари се 10 минути във вряща вода и се нарязва на филийки. Пехвърлете го във форма за печене и поръсете с настърган кашкавал и наситнен магданоз. Залейте всичко със заквасената сметана и подправките и сложете във фурната за 15 минути на 180 градуса.

10. Сиренки 

Използвайте извара с висока масленост, за да не се разпаднат сиренките.

Необходими са ви: 200 г извара, 20 г кокосово брашно, 10 г пшенично брашно, 50 г йерусалимски артишок, 1 яйце, 1/2 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. кафява захар или подсладител, 1 щипка сол.

Приготвяне: Претрийте изварата през сито, настържете йерусалимския артишок на ситно ренде и смесете всички съставки до гладко тесто. Оставете за 10 минути. Оформете сиренките или с помощта на голяма лъжица пускайте от тестото в сгорещеното олио. Пържете от двете страни до златисто.

11. Сладко с тиква 

Отличен десерт, с който можете да изненадате любимите хора.

Ще ви трябват: 1 кг йерусалимски артишок, 1 кг тиква, 1-2 лимона, 1 кг захар.

Приготвяне: Нарежете обелената тиква и топинамбура на малки кубчета. Попарете и смелете лимона в блендера, заедно с кората. Смесете всички съставки със захарта и оставете за 1 час. Поставете сместа на котлона и изчакайте да заври, гответе на слаб огън, като разбърквате, докато се сгъсти. Разсипете сладкото в стерилизирани буркани и затворете плътно с винтови капачки.

12. Овесени ядки с гулия 

Оригинална семейна закуска за деца и техните родители.

Необходими са ви: 150 мл вода, 150 мл прясно мляко, 3 суп. лъж. овесени ядки, 50 г йерусалимски артишок, 15 г масло, мед.

Приготвяне: Йерусалимският артишок се настъргва, залива се с гореща вода и се вари 5 минути. Добавете овесените ядки и гответе до сгъстяване, като разбърквате. Сипете прясното мляко и гответе до готовност на кашата. В края на готвенето добавете масло и оставете кашата да се вари още малко. Сервирайте с мед.

13. Маринована гулия за зимата 

Тази туршия идеално ще допълни разнообразието ви от зимнина.

Необходими са ви: 300 г йерусалимски артишок, 4 зърна бахар, 3 стръка карамфил, 5 г сол, 5 г захар, 20 г бял винен оцет.

Приготвяне: Йерусалимският артишок се обелва, нарязва на тънки филийки и се поставя в предварително подготвен буркан, с подправките, солта, захарта и винения оцет. Залейте с гореща вода, стерилизирайте още 20 минути. Затворете плътно с винтова капачки и приберете на хладно за зимата.

Сгряващи супи

1. Крем супа с картофи 

Деликатната крем супа със сметана е удоволствие за студените вечери.

Необходими са ви: 500 г топинамбур, 500 г картофи, 2 скилидки чесън, 1 стрък праз лук, 30 г масло, 1 л бульон, 150 мл 20% сметана, подправки.

Приготвяне: Празът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в маслото до омекване. Добавете ситно нарязаните картофи и йерусалимския артишок. Запържете 5 минути, като разбърквате. Налейте бульона, оставете да заври и варете половин час на слаб огън. Добавя се горещата сметана. Супата се пюрира с пасатор, подправя се на вкус и отново се оставя да заври.

2. Лека зеленчукова 

Ако желаете, добавете няколко супени лъжици ориз или други варива, по ваш вкус.

Ще ви трябват: 1 морков, 50 г корен от целина, 80 г гулия, 1 глава лук, бульон, подправки, свежи зелени подправки.

Приготвяне: Нарежете всички зеленчуци на кубчета. Сварете бульона, добавете към него кореноплодни зеленчуци и гответе 5 минути. Добавете лука и гответе до готовност. Няколко минути преди края добавете подправки, можете да добавите и малко масло. Поръсете готовата супа с билки.

3. Крем супа с целина 

Тази рецепта ще хареса дори на тези, които се придържат към здравословното хранене.

Необходими са ви: 2 глави лук, 1 кг топинамбур, 2 скилидки чесън, 2 стръка целина, 1 литър вода или бульон, подправки.

Начин на приготвяне: Всичко се нарязва на кубчета, а чесънът се наситнява. Запържете леко лука, заедно с чесъна и целината. Добавете йерусалимския артишок и водата, оставете да заври и варете супата 40-45 минути на слаб огън. Пасирайте с блендер и подправете на вкус.

Можете да приготвите и салати

1. С яйце и пресни зелени подправки 

Йерусалимският артишок има доста наситен вкус, така че тези прости салати са много добри.

Ще ви трябват: 200 г йерусалимски артишок, 1 яйце, по 1/2 връзка копър и магданоз, 100 г заквасена сметана.

Приготвяне: Йерусалимският артишок се обелва и настъргва на ренде. Сварете и нарежете на ситно яйцето. Нарежете всички зеленчуци и подправете салатата със заквасена сметана.

2. С моркови и ябълки 

Една наистина витаминозна салата, която се приготвя невероятно лесно.

Необходими са ви: 200 г йерусалимски артишок, 100 г моркови, 1 ябълка, 5 ореха, 1/2 лимон, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. захар, подправки.

Начин на приготвяне: Настържете ябълката, морковите и топинамбура. Добавете смлените орехи. Салатата се овкусява с лимонов сок, масло, захар и подправки.

3. С царевица 

Консервираната сладка царевица е чудесно допълнение към тази рецепта.

Ще ви трябват: 100 г консервирана царевица, 500 г йерусалимски артишок, 3-4 яйца, майонеза.

Начин на приготвяне: Йерусалимският артишок се вари 5 минути във гореща вода и се нарязва на малки кубчета. Отделно сварете яйцата и ги нарежете на ситно. Добавете царевицата и овкусете салатата с майонезата.

С тиква и репички 

Още една рецепта за салата, която да добавите към колекцията си от пълни с витамини сезонни ястия!

Ще ви трябват: 2 глави топинамбур, 150 г тиква, 1 черна ряпа, 1 морков, зехтин, подправки, билки.

Приготвяне: Всички зеленчуци се обелват и настъргват на едро ренде. Добавете подправки и зелените билки на вкус и поръсете салатата със зехтин.