Инес ЗЛАТАНОВА

Известен е митът, че котките могат да ядат без да спират, докато не свърши храната, заради липсата на чувство за засищане, каквото ние хората изпитваме, когато преяждаме. Котките са взискателни към редовното сервиране на храната и проявяват обичайно поведение на глад по време на храненето, но не и през останалото време. Причината е, че те не са толкова мотивирани от храната, колкото кучетата, така че да се държат като гладни през цялото време, да молят или хленчат за храна между отделните хранения, което може да показва медицински проблем. Разбирането как и кога котката е гладна по поведението, езика на тялото и звуците, може да ви помогне да разберете кога проблемът вече е сериозен и трябва да го докладвате на ветеринарния си лекар.

Хленчене във времето за хранене

Котките са по-умни, отколкото си мислите, и ако ги храните по едно и също време всеки ден, те ще разберат кога идва време да получат дажбата си. Мяукането или плачът и зяпането, докато не сложите храна в купата й, са неща, в които котките са много добри. И не, котката не умира от глад, но вероятно иска храна. Точно както при хората, празният стомах изпраща сигнали до мозъка ѝ, за да й каже да яде и ако вие сте човекът, който обикновено я храни, тя ще се погрижи да не забравите дажбата й. Този жест е едно своеобразно подсещане, че е настъпил часът за хранене.

Хленчене за лакомства

Ако държите лакомствата на котката си на определено място и тя ви види да стоите на това място, тогава може да дотърчи и да започне да плаче за лакомство. Това е още по-вероятно да се случи, ако вдигнете тази торба или контейнер и я разклатите. Котките имат отличен слух и ще изтичат, ако чуят познат, щастлив звук, особено ако са гладни.

Отмъкване от трапезата

Котките могат лесно да скочат на плот или маса и да грабнат парче месо или да оближат някое и друго ястие. Котките са като всеки друг домашен любимец, и много хора, които не могат да устоят на изкушаващо лакомство. Така че не забравяйте да покриете храната си, ако планирате да я оставяте без надзор. Котките, които са особено активни, и тези, които получават недостатъчни количества храна по време на хранене, може да са по-склонни да крадат храна от масата. Увеличаването на хранителните дажби или храненето с храна с по-високо съдържание на калории може да предотврати това поведение.

Бързо хранене

Котките, които е трябвало да се състезават или да се борят за храна, са по-склонни да консумират храната си бързо. Някои котки дори мърморят или ръмжат, докато ядат и сякаш поглъщат храната си, без да я дъвчат. Това е често срещано при котки, които в миналото са били бездомни, диви или които са произлезли от голямо котило, където времето за хранене е довело до състезателно хранене, ако храната е била оскъдна. Котките, които са пораснали или са придобили навика да ядат бързо, може да се отпуснат и да научат, че не трябва да се тревожат за наличността на храната си. След като се хранят редовно, повечето котки няма да се почувстват принудени да се хранят толкова бързо, колкото могат, освен ако наистина нямат медицински проблеми, които ги карат да се чувстват постоянно гладни.

Повръщане

Не е необичайно да се види повръщане при домашните котки. Те се лижат интензивно, така че често имат много козина в храносмилателния си тракт, която може да образува косместа топка. Ако котката не може да я отдели в изпражненията си, тогава козината или ще излезе, когато котката ви повърне, или ще заседне в стомаха или червата. Ако подозирате, че котката има топка от косми или друг предмет, заседнал в стомашно-чревния тракт, заведете я на ветеринар. Рентгеновите лъчи ще покажат дали трябва да бъде премахнат погълнат предмет или топка косми.

Някои котки повръщат редовно след хранене и храната им все още е почти цяла. Този акт на повръщане скоро след хранене се нарича регургитация и обикновено се случва, защото котката е яла твърде бързо. За щастие, регургитацията е лесна за спиране, като забавите котката си, докато яде. Опитайте да разпределите храната й върху тава с бисквитки или поставете предмети, които са твърде големи за ядене в купата за храна на вашата котка. Можете да закупите специални купички за храна с подобни на пръсти издатини или издатини, предназначени да накарат котката ви да яде по-бавно.

Наддаване на тегло

Ако котката ви хленчи за храна и наддава, това е знак за вас, че трябва да яде по-малко, въпреки това, което се опитва да ви каже. Някои котки, като някои хора, просто са чревоугодници и колкото повече ги храните, толкова по-бързо ще станат с наднормено тегло и податливи на безброй медицински проблеми. Диабет, проблеми със ставите, рак и други са по-склонни да се появят при домашни любимци с наднормено тегло. Повечето котки се нуждаят само от около 1/4 до 1/2 чаша суха гранула на ден, но това може да варира в зависимост от нивото на активност и калориите в храната.

Ако имате женска котка, която не е кастрирана, и може да е имала контакт с мъжка котка, която също не е кастрирана, котката ви може да е гладна и да наддава, защото е бременна. Ако случаят е такъв, уверете се, че я храните с формула за котенца, за да осигурите максимално хранене на растящите малки в нея.

Отслабване

Котките, които изглеждат винаги гладни и никога не наддават, често се диагностицират с някакво заболяване. Котките със свръхактивна щитовидна жлеза имат хипертиреоидизъм и това ги кара да се чувстват винаги гладни. Прости кръвни тестове, направени от вашия ветеринарен лекар, могат да диагностицират котка с това заболяване. Може да се лекува с лекарства.

При диабет панкреасът не произвежда правилно инсулин и в резултат на това котката не може да използва захарите, произведени от смилането на храната, за енергия. Вашата котка ще се чувства гладна, защото тялото й няма необходимата енергия, въпреки че яде. Котка с диабет може да се нуждае от инсулинови инжекции. Нейният апетит ще се нормализира, след като болестта бъде овладяна.

Обикновено наричани червеи, чревните паразити се хранят с това, което котката яде, като крадат голям процент от хранителните вещества от храната. Това означава, че котката може да яде и все още да се чувства гладна, защото храни паразитите и получава много малко храна за себе си.

Ако други заболявания са изключени и котката все още е винаги гладна и не наддава на тегло, ще се подозира рак. Вашият ветеринарен лекар ще препоръча допълнителни възможности за тестване.

За щастие, повечето котки просто обичат да ядат и денят им се върти около дрямка и хранене. Докато теглото на вашата котка е стабилно, тя не повръща, няма диария или не се държи странно, най-вероятно е просто лакома котка.