Кои са основните доставчици?

Световният пазар на сладки картофи продължава да разширява своята привлекателност, тъй като интересът към продукта нараства в световен мащаб. В Нидерландия доставките от Египет намаляват поради това, че по-малките износители се преориентират към други продукти, което води до по-стабилен пазар. Според доклада на FreshPlaza Испания и Португалия също се сблъскват с проблеми с качеството поради сухото лято. От друга страна, в Съединените щати се наблюдават високи цени на местния пазар, което води до ограничено търсене за износ. В Белгия сезонът на сладките картофи процъфтява, възползвайки се от идеалните климатични условия, въпреки че тя остава по-малък играч на международния пазар.

В Германия се наблюдава стабилно търсене на испански сладки картофи, особено на големи. Отглеждането на вътрешния пазар набира скорост. В Италия сладките картофи стават все по-популярни, като производството им се осъществява както в северната, така и в южната част на страната. Междувременно в Северна Америка се наблюдава спад в предлагането на сладки картофи, като намалените площи се дължат на нарастващите производствени разходи и засилената конкуренция от страни като Египет, което се отразява на цените и търсенето за износ.

Нидерландия: Предлагането малко се свива

"Точно сега от Египет виждаме, че предлагането малко се свива, защото по-малките износители се насочват към други продукти. Така остават истинските производители на сладки картофи, което означава, че ще се получи малко по-стабилна пазарна ситуация", казва холандски специалист по сладки картофи. "Освен това сладките картофи от Испания и Португалия остават налични, но виждаме, че качеството им не е много добро. Това отчасти се дължи на сухото лято, което също означава, че се предлага по-малко количество. В резултат на това през януари, февруари и март в Египет може да има малко по-дълго време. САЩ вече са в разгара си, но на местния пазар цените са високи, което означава, че и на експортния пазар се предлагат високи цени. Тъй като засега има достатъчно налични количества от други държави, търсенето за САЩ все още не е толкова високо. Очаква се обаче през пролетта да настъпи промяна, при която САЩ скоро ще се предлага изключително и тогава се очакват по-високи цени."

Белгия: Увеличава се местното производство

В Белгия сезонът на сладките картофи започна отново преди седмици. Тази доста екзотична култура се отглежда все повече на местно ниво и вече е обичайна за белгийското земеделие. "Тази година също изглежда добре. В момента ситуацията се стабилизира. Площите остават еквивалентни на тези от последните години, а и тази година се отчита добра реколта", казва белгийски търговец. "Белгийското влажно лято със сухо и топло индийско лято е идеално за растежа на сладките картофи. Въпреки това белгийският продукт очевидно остава малък играч на пазара. В международен план той се определя главно от продукти от Съединените щати, Испания и Египет. Те все повече се фокусират върху производството поради популярността, на която се радва сред потребителите в наши дни. Това ни прави зависими от тяхното движение на пазара, но виждаме, че все повече клиенти избират именно белгийския продукт, който не отстъпва и по качество."

Германия: голямо търсене на L-калибър

Наблюдава стабилно търсене на испански сладки картофи, а сега постепенно започва и египетският сезон. Според вносител през последните месеци особено голямо е търсенето на едрокалибрени картофи от Южна Африка, както и от Португалия. "След като преминахме към калибър L, продажбите се утроиха, въпреки че по-малките стоки бяха в перфектно състояние. В момента търгуваме с испански стоки и засега се придържаме към по-големия калибър".

Въпреки че все още са рядкост в местното отглеждане, сладките картофи изглежда придобиват все по-голямо значение и сред германските производители. Търговският сезон за новата германска реколта започна. "Търсенето е високо и стабилно, особено през есента и зимата, въпреки че през пазарния сезон 22/23 г. успяхме да пласираме голям обем, дори и в разгара на лятото", описва производител на сладки картофи.

Великобритания: Вносът ще зависи от търсенето

Великобритания внася сладки картофи от Северна Каролина, за да допълни целогодишните доставки за някои вносители. Качеството през този сезон оттам изглежда добро, но производителите казват, че са засадени 20-30% по-малко след слабия сезон миналата година, когато качеството беше по-ниско от очакваното, което се отрази на приходите.

Сладките картофи вече трябва да са готови за износ, но поради Деня на благодарността през ноември и по-малките обеми първите пристигания не се очакват преди началото на декември.

На европейския пазар все още има сладки картофи от Египет, така че вносът ще зависи от търсенето на пазара. През зимните месеци Обединеното кралство внася и от Хондурас.

Италия: Сладките картофи се радват на интерес

Сладкият картоф се радва на интерес в Италия и има малки производствени площи както в северната, така и в южната част на страната. В северната има компания, която отглежда сладки картофи във Венето. Прибирането на реколтата започва в края на септември и продължава до февруари, като се набляга на италианското производство, за да се даде алтернатива на потребителите. В средата на октомври цените на сладките картофи в насипно състояние бяха около 1,50-1,70 евро/кг. Цените са сравнително стабилни и не се колебаят.

В Южна Италия продължава проектът за сладки картофи на консорциум в Калабрия. "През тази година достигнахме 80 хектара. Прибирането на реколтата започна и при първата имаше някои проблеми с качеството на кожицата. Кампанията ще продължи до май/юни, в зависимост от намаляването на запасите.

Испания: Очаквания за различна кампания

Според последния доклад за състоянието на реколтата кампанията за сладки картофи в региона на северозападното крайбрежие, в Кадис, приключва, "като добивите са сходни с тези от други кампании и със средните за историята". Андалусия е автономната област с най-голяма площ, засадена със сладки картофи в Испания - около 580 хектара. Според проучването на площите и добивите на културите в Испания през 2022 г. общият брой хектари в цялата страна е 1680.

"Тази кампания може да бъде напълно различна от познатата досега", коментира производител на сладки картофи от Андалусия. "Преди няколко години се появи вредител, който е известен като бръмбар по сладките картофи, който миналата година нанесе големи щети на запасите. Ето защо не мисля, че някой ще складира много продукти през тази кампания; а ако го направи, ще трябва да внимава да контролира появата на това насекомо."

Португалия: Стабилизирана продукция

Производството на сладки картофи в Португалия се стабилизира напоследък. Това се дължи отчасти на проблемите с наличието на вода в южната част на страната. При все това винаги има известни колебания в производството на сладки картофи на годишна база и тази година се очаква обемите да бъдат малко по-ниски от миналогодишните. Качеството на сладките картофи, отглеждани в Португалия, се е повишило значително през последните девет години и тази година също ще бъде на ниво.

Португалия все още може да отглежда много у дома и да изнася, въпреки стабилизирането на производствените обеми. В момента обаче португалските компании изглежда имат слаб интерес и стимули за инвестиции в процеса на съхранение и опаковане. Това е липсваща част от веригата в страната. Такъв беше случаят още през 2017 г. и ситуацията не се е променила особено.

Северна Америка: Спад в предлагането

През сезон 2023-2024 г. реколтата от сладки картофи в Северна Америка ще намалее. В Северна Каролина - щат, на който се падат 60% от реколтата в страната, производителите за втора година отчитат намалени площи. Общо те са намалели с около 40% през последните две години. В същото време в други щати, произвеждащи сладки картофи, като Калифорния, Мисисипи и Луизиана, площите остават сравнително равни. Въпреки това добивите изглеждат малко над средните, а качеството на северноамериканските сладки картофи е високо.

Спадът на площите се дължи до голяма степен на производствените разходи, които продължават да растат за производството на сладки картофи, докато цените не са в крак с тях. Другата причина е натискът върху търсенето за износ. Експортният пазар за американски сладки картофи е намалял значително, тъй като конкуренцията от страни като Египет, който е увеличил производството си, продължава да расте и оказва натиск върху цените. Те в момента се повишават, а също така по-голяма част от реколтата вече е договорена в сравнение с преди пет до десет години.

Франция: Нарастващо търсене

Кампанията за сладки картофи във Франция започна с летящ старт. Първите продукти се появиха на пазара в началото на октомври, като цените бяха високи. Днес на пазара има по-голямо предлагане, тъй като испански сладки картофи все още са на пазара, като освен френски има и от Аликанте и Мурсия. Според един от операторите на пазара има и египетски сладки картофи. Това увеличено предлагане на пазара е довело до тенденция на намаляване на цените. С настъпването на студеното време търсенето се увеличава.

Египет: Ранно начало на сезона

Сезонът на египетските сладки картофи започна през октомври, повече от месец по-рано от обичайното, с по-големи обеми от миналия сезон и по-малки размери, а цените варираха всекидневно. Тези нови параметри доведоха до спад на цените в началото на сезона, тъй като реколтата се събираше, докато температурите в Обединеното кралство и Нидерландия (основните египетски пазари) бяха все още високи, обемите бяха по-големи от търсенето, а малките размери се продаваха на по-ниски цени. "Само няколко дни след началото на кампанията цените паднаха с 30 %, което накара повечето производители да спрат да прибират реколтата."

Днес търсенето в Европа е по-ниско, отколкото през септември, тъй като става все по-трудно да се осигурят качествени пратки от желаните от европейските потребители сортове, като например Beauregard. В момента местните сортове са най-достъпни в очакване на втората реколта за сезона. Изправени пред намаляващото европейско търсене, египетските износители се насочват към пазарите в Персийския залив и други арабски страни.