Ситуацията в селските райони на ЕС спрямо „изтичането на мозъци“ е спешна, заяви еврокомисарят за сближаване и реформи Елиза Ферейра по време на 21-вата Европейска седмица на регионите и градовете. Според данни на Съюза през следващите 10 години около 30 млн. души ща напуснат по-малките населени места.

„Към момента функциите на кохезионните политики предоставят на тези региони необходимите средства, защото начина, по който ги разпределяме, е на база на пропорционалността“, посочи още Ферейра, като допълни, че „ако сте в развит район ще получавате по-малко в сравнение с по-малко развитите райони, където подкрепата спрямо глава от населението е повече“.

По думите на еврокомисарката „финансирането го има“, а това, което липсва спрямо по-неразвитите региони е политическия приоритет, като категорично заяви, че „искам да насърча това“. „Искам това да бъде приоритет на всички страни членки, защото спадът в динамиката на селските райони допринася и за пренаселването на големите градове“, допълни още Ферейра, отбелязвайки, че с изселването на млади хора към столици и по-големи населени места, някои от тях така и не успяват да намерят стабилна работа заради пренаселването, което ги кара да напуснат страната си.

„Кохезионната политика работи за хората. Така че запазването на тези хора, намирането на работа, предоставянето на условия за създаване на семейство, воденето на нормален живот, купуването на къща – всичко това е по-лесно в тези региони (по-слабо населените), отколкото в по-скъпите и пренаселени части на силно развитите райони“, посочи още Ферейра. Според нея дигиталната свързаност е едно от основните неща, които ще помогнат на хората в селските райони да живеят нормално.

„На страните трябва да се гледа по полицентричен, а не моноцентричен начин“, коментира еврокомисарската, като допълни, че е нужна свързаност между големите и малките градове, в това число селските и селскостопанските региони, за да се гарантира едно нормално качество на живот, което може да привлече обратно младите хора. По думите ѝ в ЕС има някои добри примери за това, „тоест не е невъзможно, но трябва да се превърне в приоритет“.