Българските сортове домати значително превъзхождат чуждестранните по вкусови качества и не им отстъпват по добив, каза в интервю за БТА проф. д-р на селскостопанските науки Живко Данаилов. Той е един от най-известните селекционери на домати в България, автор и съавтор е на над 30 сортове и хибриди домати, защитени със сертификати в Патентното ведомство на Република в България.
България в световен мащаб е известна не само като една от първите в създаването на хибридни сортове домати, но и със селекцията на сортове и хибриди с много добри вкусови качества на плодовете, които се дължат както на специфичните характеристики на сортовете, така и на агроклиматичните условия, обясни ученият.
България е страна с богати традиции и висококвалифицирани специалисти в областта на селекцията на домати. Страната ни е една от първите в света с широко практическо използване на хибридни сортове домати и научно организирано хибридно семепроизводство. Тези сортове изцяло удовлетворяват изискванията на българския потребител и допринасят за възвръщане на традиционния вкус и качество на българските домати. Те са добре познати и се търсят от производители и от любители градинари, поради високата им продуктивност и вкусови качества"у допълва проф. Данаилов.
Твърди, че нашите сортове домати са по-пригодни за отглеждане на открито в условията на страната ни и значително превъзхождат чуждестранните по вкусови качества, не им отстъпват и по добив.
"Като цяло, българските сортове се отглеждат предимно в малки стопанства и предимно в семейни градини и от любителите градинари, основно за собствени нужди, поради което продукция от тях рядко се намира на пазарите. По-големите производители и търговците предпочитат чуждите сортове, притежаващи транспортабилни, продължително съхраняващи се плодове, поради което пазарите са наситени с добре изглеждащи на външен вид, но с незадоволителни вкусови качества домати. В западноевропейските страни безвкусните дълготрайни домати се предлагат на по-ниски цени от доста години, и то основно в супермаркетите. В по-малките магазини и на пазарите се предлагат недълготрайни и значително по-вкусни домати, но на по-високи цени", допълва ученият.
Коментари