Септември мина гладко. С някое и друго паднало листо в златисти багри, със сиромашко лято като по поръчка (дано да продължи, нали?). Сега е време да посрещнем изненадите на октомври. С неговите студени ветрове и дъждовно време, с първите сериозни слани и едни от последните градински дейности. Има време за всичко, но през този месец е особено важно да намирате такова за наслада – минутка сутрин за изгряващото вече по-късно слънце, още една за песента на птичката в дървото с нова премяна, и още една за последните цветове и аромати в градината, за топлата прегръдка на плетения пуловер, една за тишината вечер преди лягане… Малки, кратки минутки, чрез които да събирате топлина за зимата. Размечтахме се, но да си дойдем на думата. Както казахме, работа ни чака!

Октомврийски списък със задачи

за всеки градинар:

Задача №1: Снабдете се с лек нетъкан текстил, който да използвате за защита от слана. Следете прогнозата за времето и метеорологичната обстановка за района. Ако сланите не са толкова сериозни, ще можете да удължите красотата на по-чувствителните растения още мъничко. Завивайте далиите вечер, както и всички останали в градината цветя. Ако имате такива в саксии, преместете ги на закрито или директно на мястото за зимуване. Не отлагайте за последния момент!

Задача №2: Ако се чудите какво да правите с опадалите листа на дърветата, то ние ще ви дадем следните съвети:

  • В случай на нападение от гъбни патогени, най-добре се отървете от тази шума!
  • Здрави листа могат да се компостират или използват като мулч, а защо не и като зимна защита на по-чувствителни и не дотам студоустойчиви цветя.
  • С най-красивите творете – направете си букет, хербарий, а защо не и натурална картина. Сигурни сме, че децата ще се забавляват много.

Задача №3: Последни срокове за размножаване, подмладяване и местене на многогодишни цветя! Възползвайте се, докато почвата още е топла. В някои случаи и трите операции ще отложат цъфтежа или поне ще намалят количеството на цветовете през първата година, но след това ще се радвате на разкошни растения. Подмладяване е необходимо да се направи, когато забележите забавяне в растежа или липса на цветове.

Задача №4: Предстоят резитби и почистване. Всички отмрели стъбла, такива с повреди или онези, които сгъстяват храстите във вътрешността им, трябва да се отстранят. Есенната резитба се прави високо, докато пролетната е ниско и има повече оформящ характер, отколкото санитарна цел. Почистването сега ще предотврати презимуването на важни неприятели в градината, от което следва, че догодина проблемите би трябвало да бъдат по-малко.

Задача №5: Засадете нови храсти и дървета.

Есенното засаждане има редица предимства пред пролетното. Най-важното е, че кореновата система се развива по-добре. Освен това напролет, при подходящи условия за развитие, процесът започва от само себе си и не е необходим период на прихващане и адаптация на растение, встъпващо във вегетация.

Задача №6: Мулчиране, компостиране и торене. И трите дейности са свързани най-вече с внасяне на органика в цветните лехи. Извлечените ползи зависят от избора на материали и периода, необходим за тяхното разлагане. Без съмнение обаче само след няколко години ще забележите подобрение най-малко в структурата на почвата, а също и в наличието на микро- и макроорганизми.