За авджиите има домашни любимци с подходящи качества

 

Ако харесвате ловния спорт, тогава може да ви е от полза да имате куче до себе си. Смята се, че хората и кучетата са ловували заедно от началото на опитомяването им, много преди ерата на селското стопанство. Ловът е бил неразделна част от развитието на всеки вид, особено защото е бил необходим, за да оцелее. Има няколко важни умения, които едно куче трябва да притежава, за да бъде добро в ловуването: силен стремеж към плячка, възприемчивост към обучение, издръжливост и атлетизъм. Ловните кучета се нуждаят от диета с относително високо съдържание на мазнини и протеини с въглехидрати за добра мярка. Това ще ги поддържа активни и бдителни и ще им осигури необходимата енергия за дълги екскурзии.

Превръщането на кученце в ловджийско изисква доста обучение, включително да го накарате да свикне със звука на пушката, да го научите да чака и да се прибира, да наостри обонянието си за миризмата на дивеч и много други. Опитните ловци могат да обучават кучетата си сами, но много хора се обръщат към специализирани организации за целта. Докато инстинктът и обучението са ключови за създаването на добро ловно куче, личната връзка с него може да бъде също толкова важна. Колкото по-близка е връзката ви с вашето куче, толкова по-добър партньор за лов ще бъде то. Породите кучета, които не са подходящи другари за лов, включват Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, Малтийска болонка и Японски хин.

Като цяло, най-често срещаните ловни кучета са хрътки и определените за „ловни“, породи. Това, което планирате да ловувате, определя вида куче, което е подходящо да вземете. Често наричани „кучета пилчари“, тъй като това е основната им плячка, те понякога ловуват и други по-малки животни, като зайци. Други подходящи са „дървесните“ кучета, които преследват плячка намираща се на дърво и чакат в основата, докато пристигнат ловците. Хрътките намират следите от плячка с носа си, вдигайки много шум, докато тичат след нея. Лаят на кучето позволява на ловеца да следва следата дори когато кучето е извън полезрението му. Някои хрътки изцяло се фокусират върху преследването на плячка и изключват необходимостта от човешката намеса. Ето и 10 от най-ловджийски ориентираните породи:

1. Американски фоксхаунд (American Foxhound)

Това е решителна хрътка, която надушва плячката и я преследва с отличителна скорост. Както името показва, първоначално породата е използвана главно за лов на лисици. След време започва да се занимава и с лов на елени. Фоксхаундите са любящи и лоялни другари, но се нуждаят от много упражнения всеки ден, за да задоволят високите си нива на енергия и издръжливост.

2. Блутик кунхаунд (Bluetick Coonhound)

И тази порода спада към хрътките, които разчитат на обоняние в ловуването, като тя може да достигне почти всяко създание, което открие и преследва, включително пуми и планински лъвове. Това са високоенергийни кучета с отлично обоняние, които могат да бъдат доста шумни, дори когато не преследват дивеча. Отличен спътник на много активни домакинства, но не винаги подходящи за живота в апартамент.

3. Пойнтер (Pointer)

Наричан още английски пойнтер, това е птичеловно куче със силен хъс за улов и решителен дух. Енергичен е в преследването на пъдпъдъци и фазани, устойчив на топлина и следователно подходящ за работа и в по-топъл климат. Независимо дали ловува или лежи на дивана до вас, пойнтерът е лоялен и любящ спътник.

4. Чесапийк бей ретривър (Chesapeake Bay Retriever)

Този ретривър е решително и атлетично куче, интелигентно и отдадено на стопаните си. Подходящ е за плуване дори в по-студени води, тъй като мазната му козина придава естествена водоустойчивост. За разлика от лабрадорите обаче, тези кучета не са непременно най-добрите приятели на всеки – остават лоялни към семейството си, но предпазливи към непознати.

5. Английски спрингер шпаньол (English Springer Spaniel)

Отлично куче за лов на птици, много умели в преследването на фазани. Има умения за апортиране (команда от обучението, означаваща действието хвърли-донеси), които могат да съответстват на тези на лабрадори и голдън ретривъри. Малко по-малкият размер на спрингер шпаньола го прави по-подходящ за малки пространства по време на лов. Извън работната среда е чудесно семейно куче.

6. Лабрадор ретривър (Labrador Retriever)

Лабрадор ретривърът е едно от най-популярните кучета ловци. Тази ентусиазирана, енергична и лоялна порода кучета може да издържи на ниски температури и лесно плува в студена вода. Лабрадорите често се смятат за най-добри в лова на патици. Когато не са на лов са отличен компаньон и семейно куче, благодарение на тяхното приятелско отношение и желание да угаждат на хората си.

7. Голдън ретривър (Golden Retriever)

Подобно на лабрадорите, голдън ретривърите също са за лов на птици и друга дребна плячка. Голдъните са ентусиазирани, лоялни и много податливи на обучение. Те също са чудесни семейни другари и имат репутация, че се разбират много добре с децата. Но те се нуждаят от много активност, за да упражняват умовете и телата си.

8. Бийгъл (Beagle)

Бийгълът е хрътка с отлично обоняние и силен глас. Тази порода се използва предимно за лов на дребен дивеч, особено зайци. Бийгълите също са отлични компаньони за всички видове домакинства и обикновено са добри с децата. Известни са с това, че са доста любящи и нетърпеливи да изпълняват желания.

9. Английски сетер (English Setter)

Английският сетер е куче, известно със своите умения за насочване, бягане и лов, като те са умели в хващането на птици. С нарастването на популярността им били разделени на две категории – декоративни и полски. Първите са подходящи за изложбени кучета и домашни любимци поради по-големите си структури и дълга козина. Вторите са подходящи за лов и работа на полето, защото са по-малки и по-късокосмести. Могат да бъдат и отлични компаньони като домашни любимци.

10. Ирландски сетер (Irish Setter)

Ирландският сетер е известно с красивата си червена козина и грациозната си пъргавина куче. Подобно на английските, породата е разделена на изложбени и полски кучета. Ирландският сетер е по-жилав, отколкото изглежда. Породата е здрава, трудолюбива и устремена в преследването на птици. Ирландските сетери също са дружелюбни, привързани и нежни другари на всякакви семейства, но се нуждаят от много упражнения, за да са щастливи.

Чесапийк бей ретривър
Чесапийк бей ретривър
Американски фоксхаунд
Американски фоксхаунд
Пойнтер
Пойнтер