Ливанският пазар на биологични продукти е спаднал след последните кризи, но въпреки това съществуват възможности за производителите на биологични продукти благодарение на близостта на Ливан до сравнително голяма и богата покупателна база в държавите от Персийския залив. Agreen Organics изнася широка гама от биологични продукти, пресни или преработени, растителни или животински, и предлага на дребните ливански производители пазар за тяхната биологична продукция.

Рудолф Елиас, на производител на биологични орехи, пекани и бадеми, е главен изпълнителен директор на Agreen Organics. Той е отглеждал зърно и малко домати и краставици на парцела си от седем хектара в Тайбех, село близо до Баалбек, известен археологически обект, известен с римските си руини.

Фокус върху култури с висока стойност

"Тези култури обаче не са интересни от финансова гледна точка. На пазара влизат твърде много едновременно, така че цените не достигат високи нива. Въпреки това е трудно да се убедят многобройните производители в плодородната долина Бекаа да преминат към култури с по-висока стойност, като например грозде или, в случая на този производител, ядки. Местният манталитет все още е насочен към бърза възвръщаемост на инвестициите. Мисленето в дългосрочен план, въпреки че в крайна сметка е много по-изгодно, е твърде голяма крачка за мнозина", казва Рудолф Елиас.

Биологични ябълки в мрежата

Орехите на производителя на ядки са на две години и все още се нуждаят от пет години, за да влязат в пълно производство. "Или може би четири. Те растат по-бързо и по-добре от очакваното. Орехите са от сорта Чандлър, а бадемите - от местен сорт. Парцелът не е толкова голям. Това е така, защото в Ливан земята се предава от поколение на поколение в продължение на векове, а тези семейства са големи. Затова парцелите стават все по-малки и по-малки. И за да разпредели риска, този производител е избрал да отглежда три култури вместо една, въпреки че стопанството му не е особено голямо".

Добро търсене на биологични продукти в Близкия изток

Agreen Organics не използва продукти за растителна защита, а предпочита да обогатява почвата си със зелени торове. Водата в парцела на производителя на ядки се изпомпва и отговаря на изискванията за биологично производство. "Но цялата долина Бекаа не разполага със същото количество вода, нито пък тя е толкова чиста, колкото тук. Винаги инсталираме слънчеви панели, за да задоволим нуждите си от електричество", казва Рудолф.

Свързаните с Agreen Organics производители разполагат с общо около 1000 хектара. Те отглеждат зеленчуци и основно ябълки, маслини, череши и грозде. "Разполагаме с необходимите сертификати за нашите пресни и преработени продукти. Партнираме си със земеделски производители, както и с други организации за биологично производство в Средиземноморския регион. Освен държавите от Персийския залив, нашите пазари включват Египет, Гърция и няколко други европейски държави. Въпреки намалената покупателна способност, търсенето на пазарите на биологични продукти все още изпреварва тяхното предлагане".

Добавяне на повече стойност към вече ценното биологично земеделие

Добавянето на стойност към пресните биологични ядки означава, че се постигат още по-големи маржове на печалба от този вече висококачествен продукт. "Ние изчистваме орехите, пеканите и бадемите и ги изпичаме с помощта на усъвършенствани машини. Не всеки владее този процес толкова добре, колкото ние", обяснява Рудолф.