Необходими са знания, за да превърнете предпочитанията към местните продукти в ефективно поведение при пазаруване

Интелигентен робот за прибиране на реколтата, който отделя главите на цикорията от корените им. Крехки растения от чушки, които растат нагоре по въже. Или феромонови капани сред ябълковите дървета, които държат настрана вредните насекоми.

Именно това майсторство в отглеждането на плодове и зеленчуци показа наскоро BelOrta на изложба в Мехелен, Белгия. "Възхитени сме от резултата. Изображенията изглеждат фантастично и това е чудесен начин да се подчертае една страна на отглеждането, която е напълно непозната за много потребители", казва Глен Себрегтс от BelOrta.

В тази интересна изложба фотографът Джими Кетс очертава професионалната страст на 12 местни производители на BelOrta.

Белгийският актьор Стефан Деганд озвучава изображенията с разкази. "Хората силно предпочитат местните плодове и зеленчуци, но в магазините това не винаги се превръща в ефективно поведение при пазаруване. Това отчасти се дължи на факта, че има малко или никакви познания за това какво точно означава местно (помислете за занаятчийство, опит на поколенията и т.н.). Целта на изложбата бе да извади на показ това майсторство."

Муха на стената

За да постигне тази цел, Джими прекарва дни, движейки се свободно из 12-те различни компании на производителите, запечатвайки случващото се в снимки. "Той беше като муха на стената", казва Глен.

"Помолиха ме да направя това изложение, за да извади на преден план производителите на плодове и зеленчуци, и аз веднага се заинтересувах. Страстно обичам готвенето и продуктите, които използвам в него. Особено местните зеленчуци; опитвам се да ги използвам често в ястията си. Тогава е хубаво, когато можеш да допринесеш за осведомеността за това", казва Джими.

"Животът на фермера често се романтизира; някои го смятат за отживелица. В наши дни обаче всичко е добре смазана, напълно оптимизирана машина. Исках да съчетая тази романтика и иновациите, за да създам изображения. Беше жизненоважно да бъда свободен да го направя по моя начин, което и направих. Прекарах много непланирани дни при производителите. Можеш да се фиксираш безкрайно върху детайлите, но аз исках да се огледам и да видя какви истории ще открия."

"Група сезонни работници, работещи в полетата с аспержи, с музика от вкъщи или производител на краставици с голям тигър на ризата си. Следвах инстинкта си към нещата, които се открояваха за мен - като винаги имах предвид, разбира се, целта да разкажа историята на занаятчийството. Мисля, че определено успяхме да го постигнем", обяснява Джими.

Успешна изложба

Глен е съгласен: "Тази изложба подчертава множество аспекти - от традиционното споделяне на знания между поколенията до иновациите, задвижвани от високите технологии. Като се има предвид посещаемостта на деня на отворените врати, публиката също признава това и над 500 посетители дойдоха на нашето малко по мащаб тестово събитие. Това е много добра цифра за тази съвсем нова концепция, като се има предвид скромната организация на изложението, съчетана с неделята без автомобили в Белгия и Деня на земеделието."

Един от производителите, който е обект на изложението, е производителят на чушки Дидие Алгоет. Той също е много доволен от резултата. "Хората знаят какво отглеждаме, но не познават историята зад това. Само 20% от белгийците знаят, че чушките се отглеждат на място; за патладжаните този процент е само десет", казва той.

Прелюдия към нещо повече

Джими също забелязва това. "Много потребители не знаят откъде идва храната им. Научих изключително много от времето, прекарано във фермите на производителите на BelOrta. Придобих голямо възхищение към тях и към работата, която се полага, за да се появи един продукт на рафтовете на магазините. Харесваше ми да улавям мига на този живот и беше много по-трудно да го представя красиво", казва той.

Изложбата в Мехелен вече приключи, но скоро ще започне обиколката си из Белгия.

Междувременно вие можете да я видите тук:
https://www.vakmanschapvanhier.be/