Много животновъди избират да заплодят заместващите юници около месец преди зрелите крави в стадото. Също така стопаните предпочитат да използват съкратен размножителен сезон от 45 до 60 дни за резервните юници. Следващата логична стъпка е да се определи коя от тези юници не е успяла да зачене през своя първи размножителен сезон. Глен Селк, преподавател в Държавния университет на Оклахома, дава няколко съвета, с които да помогне на животновъдите да решат дали да задържат или да бракуват резервните животни, които не са бременни.

След като са минали около 60 дни от отстраняването на биковете от резервните юници, това е идеалният момент да се обадите на своя ветеринарен лекар, за да прегледа тези юници за бременност. Два месеца бременност са достатъчни за опитните специалисти, да определят кои юници са в това положение и кои са свободни. Онези юници, които не са бременни след размножителния период, могат да бъдат силни кандидати за клане. Бракуването на тези юници веднага след проверка на бременността има три много ценни икономически цели, както следва:

1) Чрез ранното откриване и клане на свободните юници в стадото ще бъдат отстранени нископлодовитите женски. Към този извод насочват изследвания, направени в експерименталната животновъдна станция на USDA в щата Монтана. В рамките на изследването за период от 23 години 1589 юници за подмяна са били събрани с бикове. През тези години 266 юници са били свободни след първия си размножителен сезон. Всички тези юници са държани в стадото средно около 4 години. От последвалите 1006 възможности за забременяване са произведени само 551 телета. С други думи, когато юниците, които не са успели да се заплодят през първия размножителен сезон, през целия им последващ живот те са имали средно 54,9% годишна плодовитост. Въпреки факта, че възпроизвеждането не е силно наследствена черта, има смисъл този генетичен материал да се премахне от стадото, за да не се размножават женски, които трудно се отглеждат.

2) Ранното умъртвяване на свободни юници ще намали производствените разходи. Ако животновъдът изчака до следващата пролет, за да разбере кои юници не се отелват, разходите за храна през зимата ще бъдат загубени и няма да има теле, което да помогне разходите в крайна сметка да бъдат компенсирани. Това са пари, които могат да бъдат изразходвани по-добре за правилно хранене на бременните крави, и също така ще бъде произведен продаваем продукт по време на отбиването.

3) Скорошното откриване на свободните юници, в рамките на около 60 дни след приключване на размножителния сезон, ще позволи пускането на пазара на юниците, докато са все още достатъчно млади, за да бъдат угоени и подходящи за пазара на говеждо месо.

Внимавайте на пазара

Процентът на свободните юници варира от ферма до ферма. Не се притеснявайте, ако след изпълнението на добра развъдна програма и подходящ размножителен сезон установите, че 10% от юниците все още не са отелени. Това са точно тези юници, които искате да откриете рано и да ги отстраните от стадото. Съветът на специалистите е тези животни да не бъдат отделяни в стадо за есенно отелване, ако не са успели да се размножат през пролетния сезон.

Още един съвет от американските развъдчици е, при закупуване на резервни женски, чиято цена е доста висока, да се внимава за юници, които са били изложени на бикове или на изкуствено осеменяване, но са останали без плод, тъй като това е била най-лесната възможност за забременяване, която животните ще имат през живота си. Ако те все още са свободни след този първи размножителен сезон, може да са безплодни в най-лошия случай или ниско плодовити в сравнение с други юници. Ето защо е важно да отчитате този фактор.

Кои характеристики придават стойност

при продажбата на говеда

Пазарите за едър рогат добитък в САЩ остават стабилни с обещанието да станат още по-добри. Разбирането на четирите видове стойност, които вашите готови за пазар телета имат за потенциалния купувач, е ключът към постигането на добра печалба. Специалистите съветват производителите, преди да предложат стоката на пазара, да си зададат въпроса: Ако самият аз купувах телета, какви качества бих търсил?

Еднородност на телетата за продан

Еднаквостта между телетата за продан в стадото придава повече стойност. Теглото под 45 кг, сходната възраст под 90 дни, еднаквостта на пола и сходното физическо състояние - например не твърде дебели и не твърде слаби - са важни качества, които трябва да се вземат под внимание. Според американските специалисти, унифицираните партиди с полунатоварване от 50 000 паунда или 22 680 кг са най-добри. В случай, че един говедовъд сам не може да достигне това количество, той може да си сътрудничи с други колеги и заедно да предложат партида на пазара, или пък да се проучи друга маркетингова стратегия.

Управление

Купувачите предпочитат телета без рога, кастрирани животни и небременни юници. Когато тези условия не са изпълнени, стойността на телетата намалява. Освен това, телета, отбити за 45 дни, ваксинирани два пъти, научени да се хранят от хранилка и предварително кондиционирани, са по-привлекателни за купувачите и съответно потенциално се продават на по-висока цена.

Генетика

Телетата, получени от бикове с подобна генетика, които изглежда да са от едно и също стадо крави, допринасят за еднаквост. Документирането на генетичния потенциал чрез записване на здравната история на телетата, техният растеж и разходите за отглеждане, кланичното тегло, качеството на кланичния труп и лекотата при разрязване на месото също добавят потенциална стойност.

Като цяло специалистите обобщават, че потенциал за продажба на по-висока цена в сравнение с разходите за отглеждането на стоката съществува, ако сте готови да осигурите управление, което да отговаря на съответните стандарти, и да документирате здравето и генетичния потенциал на вашите телета. Това, което има стойност за купувача на вашите телета, може да се превърне в потенциал за печалба за вас.