Природата и възприятията на вида често определят различните поведения и настроения

Инес ЗЛАТАНОВА

Изследванията на мозъка на домашните любимци обхващат предимно кучетата, но и котешкото мислене силно вълнува човечеството. Техните възприятия са много различни и от нашите, и от кучешките, често ни объркват и удивяват с израза на емоции, с езика на тялото си. За да разчитаме правилно поведението на любимците си, какво ги вълнува и стресира, е важно да можем да ги разбираме и да се вслушваме в това, какво показват, въпреки че не могат да говорят. За да ги разгадаем трябва да опознаем своите котки една идея по-дълбоко от това, което четем в книги и издания за тях. Защото то засяга обичайното поведение на мъркащите любимци като цяло, докато всяка котка има своята индивидуалност и отличителни черти на характера, които изключения не винаги могат да бъдат обхванати в писмената теория. Ето 5 научнодоказани факта, относно това как котките интерпретират света:

1. Мозък

На първо място стои биологично и анатомично доказателства, че мозъкът при котките е сходен с кучешкия и човешкия, както и при всички бозайници, с подобна структура и функции. Подобно на нас, те осмислят информацията, могат да усещат изминали периоди от време, дори могат да броят или поне правят разлика при получаване на количество храна, която се дели на бройни единици, например гранули.

2. Еволюция

Котките са еволюирали като хищници и плячка едновременно, за разлика от кучетата и хората. Те са се научили хем да ловуват, хем да се крият. Това е причината котките да се страхуват повече от нови ситуации, отколкото кучетата. В някои отношения котките са по-агресивни от кучетата, според някои изследвания дори не са напълно, а само частично опитомени. Според проучвания се смята, че кучетата са започнали да съжителстват с хората преди около 20 000 години, докато при котките това датира от преди 10 000 години. Това е подкрепено и от факта, че хранейки се у дома, без сами да са уловили плячката си, писаните изпитват нужда да задоволят ловните си инстинкти, като с часове играят - дърпат, улавят играчки или се боричкат.

3. Емпатия

Може би не могат да бият кучетата по емпатия, но котките също развиват силна връзка със стопаните си. Това, че искат да „убиват“ играчките си, не означава, че не обичат хорската компания. Те общуват повече със собствениците си, отколкото с непознати, а когато усетят отсъствието на любимите си хора за по-дълъг период от време, започват да страдат, тревожат се от раздялата. Мяукащите любимци са способни да разшифроват хорските емоции по интонацията на гласа и езика на тялото. Техните собственици могат да потвърдят, че когато са тъжни или болни, различни жестове от страна на котката показват, че тя е наясно със състоянието, лягат до тях или върху болното място, окуражават ги с жестове и т. н. Често котките са оприличавани на дистанцирани и незаинтересовани от стопаните си, но това е защото се прави сравнение с кучетата. Трябва да се имат предвид разликите в природата на двата вида и да не се очаква еднакво поведение от тях.

4. Ум

Подобно на нас, котките могат да учат, чрез наблюдение на друго животно или човек, да събират информация и да я запомнят. Доказано е, че имат работна памет от около 30 секунди – достатъчно дълга, за да си издебнат гущерче за плячка например. Също имат и дългосрочна памет, поради което помнят стопаните си след едноседмична почивка, например.

5. Дресировка

Когато става въпрос за обучение, кучетата получават много овации, но и котките са податливи на такова, стига да се разработи подходяща стратегия с подходящите мотивационни методи. Може това да е обучение с „кликер“, при което щракването научава любимецът да очаква лакомство. Това би бил ефективен метод да научите гальовния си другар кое поведение се окуражава във вашето домакинство и кое не.

Как реагират при метеорологични промени

Заедно с времето навън се променя и котешкото настроение. Заради синхрона им с околния свят те усещат атмосферни промени във въздуха, аромата на приближаващ дъжд или предстояща буря. Невсяка котка реагира еднакво, но има някои често срещани действия при по-чувствителните, като криене, уплашен вид, рязка поява на раздразнителност, моментни екстремни изблици на енергия и т.н.

Можете да помогнете на котката си да запази спокойствие и да се справите със ситуацията. Тъй като котките обичат да се крият по време на бури, осигурете подходящи скривалища у дома, където да останат сами. Дръжте ги на закрито, не оставяйте изходи за бягство и затваряйте прозорците, за приглушите тътена. Котките често подражават на реакциите на стопаните, така че запазете спокойствие. Създайте уютна атмосфера у дома с релаксираща музика и феромонни дифузери, за да помогнете в отпускането. Потърсете начини за разсейване като игра или милувки. Ако никой от тези методи не дава резултат, потърсете съвет от ветеринарен лекар.

Знаят ли името си?

Неприсъщо поведение за котешката природа е да реагира на обръщения по име. Съществуват изследвания, които целят да научат дали котките реагират на обръщенията по име на стопаните си. Предполага се, че мъркащите любимци знаят имената си, но отзоваването на всяка цена е неприсъщо поведение за тяхната природа, затова ги разпознават само в определени ситуации. Това непостоянство в поведението се дължи на комбинация от първичната „дивота“ в характера им (самостоятелност и т.н.) и близкия контакт с хората, тяхната социалност. Мотивацията и настроението в определения момент влияе на отзоваването.

Ако все пак искате обръщането на внимание на името да зачести, има няколко хватки, които могат да ви помогнат. Когато се обръщате по име към гальовния си спътник, опитайте вашият повик да е преплетен с нещо, което привлича вниманието, например хранене, даване на лакомства или друг вълнуващ момент. Така котката свързва повика ви по име с радостни емоции и увеличава шансовете да реагира в бъдеще, в очакване на нещо хубаво, за което си струва да стане от приятното излежаване. От друга страна е голяма грешка да използвате името, когато любимецът е направил нещо лошо или за наказание. Така, за разлика от горната ситуация, ще научи, че името му има негативна конотация, а това много ще спъне бъдещото обучение.

Любопитен факт:

Възприятието им за голота се

разминава с човешкото

Прост пример за различно възприятие при хората и котките е понятието голота. За някои собственици е неудобно да се преобличат пред любимците си, забравяйки, че те не са хора и не осъзнават разликата в това дали човек е облечен и с какво, освен ако дрехата не е с висящи елементи, които да заприличат на играчка за котката. С други думи котките не само няма начин да разберат значението на голотата, но нямат понятие защо носим дрехи. Възприятието и следователно поведението им няма да се промени, ако ви види без дрехи. Ако котката се държи необичайно, докато сте голи, най-вероятно просто е любопитна защо миришете по различен начин, долавяйки и най-малките нотки на различните аромати. Котките не се интересуват какво носите върху тялото си, а по-скоро дали се грижите за тях, галите, храните и обичате.