Защо повдигнатите легла винаги трябва да имат една и съща скучна форма? Тази повдигната цветна леха изглежда като XXL саксия за цветя, изгражда се бързо и лесно и наистина привлича вниманието във всяка градина!

Да се нарече повдигната леха всъщност не е съвсем правилно, защото повдигнатата леха работи с топлината от процеса на гниене. В тази кашпа има втори етаж, така че да може да се напълни с нормална почва за саксии.
За да го направите у дома, са достатъчни няколко основни умения за пробиване, завинтване и боядисване.

Инструменти: акумулаторен винтоверт, бормашина, ръчен трион, прободен трион пистолет за телбод, дърводелска стяга.

Като материали използваме дъски с гладки ръбове 95 x 20 мм, шперплат 10 мм, винтове, 16 бр. монтажни планки 120 x 40, 8 бр. панти 50 х 70, боя за дърво и полиетилен.

„Погрешното“ повдигнато легло е идеално като тема за начинаещи, но трябва да имате търпение поради времето за съхнене на компонентите.

Инструкции

Първо се скицират размерите на четирите страни (1040 х 650 мм) върху плоскост шперплат с дебелина 10 мм. Можете да използвате готова страна като шаблон за останалите.

Поставете четири дъски за рамката около готовото парче и маркирайте къде да отрежете. В случая дългата страна е 1200 мм, двете страни – 688 мм, а късата дъска е 588.
Нарежете дъските, които също са под формата на трапец (например късата дъска в дългата си част е 588, но в късата си е 500 мм). Използвайте го като шаблон за останалите.

След това свържете дъските като трапец с планките и боядисайте в бяло (или друг цвят по ваш избор) и оставете да изсъхне.

През това време изрежете страничните панели от шперплат и ги боядисайте в червено (или друг цвят по ваш избор).

След като всички компоненти изсъхнат, е време за сглобяване. Поставете шперплата върху рамката (предницата с лицето надолу) и завинтете на много места. Повтаря се още три пъти за останалите части. Сега боядисайте и вътрешностите.

Закрепете 25-сантиметрова напречна дъска от вътрешната страна, свързваща двете странични дъски. Тя по-късно ще служи като опора за дъното на „фалшивото повдигнато легло“. Разбира се, това се прави и на останалите три части или само за отсрещната страна, както е на снимките.
Поставете четирите готови страни на пода и свържете всяка с помощта на две панти. Изправете и след това завийте последните две панти.

След това наредете 8 дъски с размер 960 мм върху опорите и завинтете отстрани на двете (или четирите) опори.

Накрая вътрешността е облицована с полиетилен. Закрепете с телбод и отрежете излишното. Пробийте дупки на дъното за оттичане на водата. Сега е готово за посаждане.

Истинските повдигнати лехи се запълват на слоеве. За тази „висока леха“ се нуждаете само от нормална почва, без компост или субстрат поради малката дълбочина и липсата на опции за наслояване. Тъй като саксията не се пълни напълно, тя е много подходяща за балкони и тераси, където теглото на мебелите и декорацията е важно. Тъй като тук липсва топлината и плътността на хранителните вещества, които се получават по време на процеса на гниене в истинска повдигната леха, трябва да засаждате лесни за поддръжка култури, дългоцъфтящи цветя като лавандула, космея, далии, невен или латинка; билки - мента, див лук, магданоз, градински чай и др.

При истинска повдигната леха само правилното наслояване осигурява необходимата топлина и високата хранителна плътност, която позволява на зеленчуците да виреят толкова добре.