В първите дни на септември трябва да бъде почистен, дезинфекциран и подготвен за употреба беритбеният инвентар в плодохранилищата, предвид настъпващата зрялост на плодовете. През месеца узряват и се берат есенните сортове ябълки, зимните круши, късните сортове костилкови плодове като праскови и сливи, орехи и т.н.

Комбайните за бране са различни по вид, от шейкъри с „чадър“ за събиране на падащите плодове, през хидравлични платформи, до роботизирани „пикъри“. С течение на времето стават все по-прецизни, все по-малко нанасящи вреди върху цялостта на дървото и с все по-голяма производителност за единица време. Те са също много добро решение за машинно прибиране, без търсене на работна ръка и разходи за такава, в една от най-трудните професии на полето.

Също както България, страните от Централна Европа са известни с отглеждането на овошки. Затова няма нищо учудващо, че комбайнът за беритба на плодове FELIX/Z е полско производство. Той дава възможност за бране директно от дървото. Така се добива по-качествена продукция, в сравнение със събираните от земята плодове, откъсването е важно за бърза продажба на добри цени и при производството на сокове, концентрати или сайдери. FELIX/Z е пълноредов прикачен комбайн за ябълки, вишни, сини сливи, круши, маслини, бадеми, и други костилкови плодове. Машините са предназначени за работа в овощни градини с шпалирова структура, където дърветата са формирани правилно. Технологията за събиране на плодовете се основава на система за събиране на реколтата с вертикални шейкъри. Плодовете падат върху конвейера и се транспортират през почистващия блок. Ефективната система за запечатване елиминира загубите на плодове. В зависимост от пазара за предназначение на плодовете и изискванията на крайния клиент,

плодовете могат да се събират в големи

(до 500 кг) или малки (10-20 кг) кутии

Основните работни компоненти, позволяващи ефективната работа, са разклащащ модул с 2 вертикални шейкъра и регулируема глава, комплект транспортьори, запечатващ блок с уловители за минимизиране на загуби, почистващ блок с комплект вентилатори за издухване на листа и дървесни отломки, изпускателни улеи и т.н. Всички работни звена са хидравлично задвижвани. Параметрите включват разстояние между редовете от 1,5 до 4 м. Височина на ствола на дървото от първите клони – 0,7 м, максимална височина на дърветата 3,5 м за модел KWZ 280 и 3,85 за KWZ 315.

Специализирана за механизирано бране на сливи е машината MAJA AUTOMATIC LK на същата марка. Тя е подходяща и за добив на вишни и касис, като отменя до 4-ма души на ден, събирайки същото количество (около 1500 кг) за около 2 часа работа. Устройството събира продукцията в касетки от 20 или 500 кг, разклаща и почиства плодовете. След последното обновление на модела - добавянето на 1-степенна дълга решетка от неръждаема стомана, може и да ги сортира. Ако берете плодовете в големи 500 кг кутии, те се разтоварват с помощта на хидравлично спуснати вилици, монтирани на машината. При бране на сливи разстоянието между дърветата в един ред трябва да е около 2 м, като може да се наложи подрязване на долните клони за работа на машината. Параваните могат да се разгъват без риск от повреда.

Също произведена в Полша е машината за прибиране на череши, ябълки, вишни, маслини, ядки и сливи G-004. Тя работи разклащайки дърветата, като е адаптирана за работа в овощни градини с различни разстояния между дърветата. Ширината на ситото й може да е от 3 до 6 м. За работа с този „шейкър“ са необходима четирима души – оператор на трактора, оператор за хидравличните скоби, които обхващат стволовете на дърветата, и двама оператора за издърпване на платното под дървото. Точността и надеждността на прибиране на реколтата е гарантирана, а производителността е около 50-60 обрани дървета на час. Препоръчително е тракторът да бъде с минимална мощност 40 к.с. и въртене 300 об/мин, прикачването е посредством греда с триточков навес. Оборудването включва още стандартни малки или големи щайги за събиране, вътрешна хидравлична система, кормилна ос с радиус на завиване на колелото 32', ролкова платформа за бързо разтоварване, регулируеми скорости до 1000 об./мин. Иновативната разклащаща глава гарантира добра работа и е много по-щадяща за дърветата от другите разклащащи се глави, като

променя силата на разклащане

на въртящата се тежест,

която може да се използва за различни плодове. Ако диаметърът на ствола на дървото е над 22 см, машината за събиране на ябълки може да достигне до основните клони на дървото. Хидравличните нивелиращи колела са много подходящо решение в хълмисти насаждения на напречни склонове до 12°.

Разтръсквачът PESTKA е предназначен за събиране на костилкови плодове като вишни, сливи, лешници, индустриални ябълки, маслини, бадеми, орехи и други плодове, предназначени за сокове, сайдери, консервиране и т.н. Той се агрегатира със селскостопански трактор с триточков навес и външна хидравлика. Улавя ствола на дървото, чрез захващане на лапата и го кара да вибрира, а събраните плодове се разстилат под него в сита, откъдето се изсипват в кутии след отстраняване на листата и клонките. Захранването на машината с тракторна помпа оказва значително влияние върху оптималното използване на машината и намаляването на нейните разходи. Хидравличните елементи на устройството работят периодично, за да няма опасност от прекомерно нагряване на маслото в трактора, което позволява по-проста структура от подобни устройства на други производители. Ефективността на разклащането може да се регулира чрез проста промяна на масата на въртящите се компоненти на разклащащата глава. Когато диаметърът на ствола е над 22 см, машината има гъвкавостта да достига до основните клони на дърветата. Дължината на щангата, поддържаща тресача, се регулира от 1200 мм до 2000 мм, което улеснява работата в овощни градини с неравномерно междуредово разстояние. Благодарение на завъртането на стрелата от 90 градуса надясно или наляво, можете едновременно да берете от двете страни на реда. При тази опция са необходими два комплекта платна и допълнителни двама души, които да ги поддържат.

Друга разклащаща машина е MAJA, прикачна към трактор с хидравлично задвижване, проектирана за събиране на череши, сливи, кайсии и други костилкови плодове, отглеждани по традиционен начин в овощни градини. Шейкърът се приспособява към терени с всякакво разстояние между дърветата в реда, гарантира почти 100% ефективност на прибиране на реколтата и запазва качеството и цялостта на плодовете, които се събират в големи или малки стандартни касети. Оборудването включва носеща рама, разтръскваща ръка с механично позициониране, почистваща секция, конвейер, работна платформа за прибиране в каси, платнище с размери 6000 мм х 5670 мм. Тези компоненти отговарят на овощни градини с параметри като разстояние между редовете 4-5 м, между дърветата в реда 2-3 м, ствол до 80 см над земята без странични клони, с диаметър от 8 до 30 см, допустим наклон на дървото до 15 градуса. Времето за изтръскване на едно дърво е около минута, производителността около декар на час, капацитета на платформата е 500 кг, а необходимата мощност на трактора 35 к. с.

За бране на сливи, френската марка Somaref предлага разклонено самоходно шаси за прибиране на насипна реколта с няколко вибриращи шейкъра като избор с пропорционални ленти, арки, колела. Опционалното оборудване включва вентилатори, управление с акуратор, климатизирана кабина и т.н. Максималната скорост на машината е 10 км/ч.

MAJA AUTOMATIC LK за бране предимно на сливи, разполага с голям събирателен параван
MAJA AUTOMATIC LK за бране предимно на сливи, разполага с голям събирателен параван
Черешокомбайн JAGODA JPS G-004 с устойчиво платнище
Черешокомбайн JAGODA JPS G-004 с устойчиво платнище
Разтръсквачът MAJA
Разтръсквачът MAJA
Разтръсквач PESTKA
Разтръсквач PESTKA