Земеделските производители са буквално в състояние на шок вече месеци наред, тъй като цената и на пшеницата, и на слънчогледа постоянно пада, а новата жътва предстои, алармира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Пазарът на зърно е изключително вял. Няма фючърсни сделки, което беше практика. По-големият проблем е, че търговците предлагат изключително ниски цени. За тон слънчоглед предлаганата цена е 630 лв при 1200 лв през септември м.г., за тон пшеница – 380 лв при предишна около 630 лв”, обяснява тя. „Тук трябва ясно да се посочи, че разходите за производство, които направихме през 2022 г., бяха изключително високи, основно заради високите цени на горива, торове, препарати, платени ренти”, добави Жекова. „Някои от производителите са принудени да продават на загуба – тези, които имат падежи към банки или други разходи. Жътвата ще започне след около месец. Трябва да се освободят пълните складове с миналогодишната реколта”, обяснява специалистът.

Жекова припомни, че по данни на Министерството на земеделието загубите само при слънчогледа от вноса на украинския са около 1 млрд. лв. Според нея, в базите на производителите има около 1 млн. тона слънчоглед и около 2 млн. тона пшеница, миналогодишна реколта.

„Предвиждаме срещи с новия министър на земеделието. Има за решаване няколко проблема - удължаване на забраната за украинския внос, успешно договаряне на условията по Стратегическия план за развитие на земеделието, за който срокът на преговаряне приключва през юли, както и разрешаване на проблемите с очертаването за субсидиите през 2023 г. Поддържаме постоянна комуникация с браншовите оргавизации от европейските страни, „страдащи” от вноса на стоки от Украйна, така че, ако предприемаме някакви действия, ще са общи действия”, каза още Жекова.