Може би ще ви потупат по рамото за добре свършена работа, след като превърнете едно дърво в пън. Но, ако корените представляват пречка за бъдещи строителни или градинарски планове, или пък е насред пътя ви и е дразнеща гледка – работата изобщо не е свършена. Освен това пъна може да привлече нежелани вредители, като термити. За щастие, не е нужно да сте професионалист, за да го премахнете, благодарение на някои гениални и лесни методи.

Преди да започнете да отстранявате дърво от вашия двор или друго парче земя, ще искате да го отрежете възможно най-долу, което ще му помогне да умре по-бързо и ще направи отстраняването много по-лесно.

Физическо премахване

В зависимост от размера на пънчето, физическото премахване може да е проста опция. Използвайки ръчни инструменти като лопата и брадва, можете да отрежете малки части от пъна наведнъж. Изкопайте изкоп отвън, за да ви помогне да разкриете някои от главните части на корена, и ги отрежете също. След като всички корени изчезнат, можете да използвате лопатата, за да извадите остатъка от пъна от земята.

За по-големи пънове и по-големи бюджети използвайте услугите на специалисти или пък ако можете да боравите с такава техника, и у нас има фрези за дъбери под наем.

Плюсът от този способ е, че ще си изкарате дървесен мулч за градината, защото фрезата смила дървото отгоре-надолу на малки стърготини.

Винаги носете предпазни очила, дълги панталони, дълги ръкави и ръкавици, когато отстранявате пън, независимо дали използвате ръчни или електрически инструменти. Летящите стърготини могат да ви наранят.

Химическо отстраняване

В зависимост от инструкциите на специфичния химически продукт, обикновено пробивате големи, дълбоки дупки в горната част на пъна. След това хербицидът се излива в тези дупки и се оставя да престои четири до шест седмици.

След това време ще бъде значително по-лесно да се нареже пънчето. Може да се наложи да приложите отново химическия препарат за отстраняване, за да убиете пънчето до нивото на земята или по-долу.

С изгаряне

Разбира се, трябва много да се внимава при този метод. Преди да се опитате да изгорите пън, вземете важни предпазни мерки. Те включват премахване на всички запалими материали около дървото и осигуряване на наличието на маркуч наблизо. За всеки случай и пожарогасителят трябва да е под ръка! Освен това бъдете готови да присъствате на огъня през цялото време, докато гори.

Така или иначе, поддържайте огъня. Ако пънът не изгори за една сесия, можете да планирате няколко събития на „лагерен огън“ във вашия двор и да поканите съседите. Може и да му се насладите!

Започнете с пробиване на множество дупки в пъна и под приблизителен ъгъл от 30 градуса. Поставете селитра (калиев нитрат) във всяка от дупките и след това налейте гореща вода. Използвайте малка клечка, за да разбъркате селитрата, докато се разтвори. Оставете пънчето да престои поне една седмица, за да абсорбира тази вода, тъй като това ще позволи на пънчето да тлее вътрешно.

Поставете остатъци от дърво или въглен върху пъна и го запалете. Самият пън ще се разпадне заедно с тези стартови материали. Процесът може да отнеме няколко дни и може да се наложи отново да повторите. Следете много внимателно пънчето, ако използвате този метод.

Друг, по-известен начин е запалване с керосин. За целта дънерът се напоява обилно и се запалва, след което се оставя да тлее до пълното му изгаряне, което трае с дни. Този метод е опасен, затова е добре да оградите с пръст пъна или с огнеупорни тухли и камъни. В никакъв случай не използвайте бензин, вместо керосин, защото той е силно възпламеним и не тлее, а лумва изведнъж, създавайки реални предпоставки за пожар.

Уверете се, че времето и самият пън са сухи; не опитвайте това, ако току-що сте отрязали дървото.

Борба с корените

С хербицид може да е удобно, но не винаги се препоръчва. Хербицидите за дървета са силно токсични отрови и могат да имат траен отрицателен ефект върху околната среда около дървото. Вместо това можете да убиете пън естествено, като унищожите кореновата система под него. Има няколко начина за това. Естествен път да направите това е да лишите корените от вода, което ще доведе до изсъхване както на корените, така и на пъна.

Оставени сами за дълъг период от време, всички пънове в крайна сметка ще се разложат. Ако не бързате чак толкова много, но все пак искате да премахнете това пънче, можете да ускорите естествения процес на гниене, като използвате английска сол.

Английската сол е чудесен начин за дехидратиране на дърво, който е не само рентабилен, но и безопасен за околната среда благодарение на съдържащия се в нея магнезий, който други растения могат да използват с течение на времето, за да подпомогнат фотосинтезата. Недостатъкът е, че английската сол се просмуква в почвата и потенциално замърсява подземните води.

Опитайте се да се уверите, че пънът вече е възможно най-нисък, като използвате верижен трион, за да го подрежете до 2-3 см над нивото на земята. След това пробийте дупки с голям диаметър възможно най-дълбоко (20 или повече см е идеално) около външната страна на пъна. Напълнете ги с английска сол.

Покрийте пъна с брезент, за да улови топлината и да предпази външната влага. Проверявайте го на всеки шест седмици, за да премахнете физически разложените отломки, да пробиете нови дупки, ако старите са изгнили, и да добавите още английска сол.

В крайна сметка винаги ще трябва да положите известно количество физически труд, за да отстраните пън, но английската сол или търговските продукти за убиване на пънове могат да направят задачата малко по-ефективна.

С калиев нитрат

Друг начин да унищожите дървесен ствол с корени е да го подхранвате с тор като калиев нитрат, който съдържа калий и азот - два минерала, от които растенията се нуждаят, за да оцелеят. Твърде много от тези минерали обаче може да попречи на други важни витамини и минерали да бъдат абсорбирани от растението, което в крайна сметка ще го убие. Това е убиец на пънове с дълбоки корени, назоваван като „изгаряне от тор“. Но отново, недостатъкът е, че излишният тор се просмуква в почвата и потенциално замърсява подземните води.

За да използвате който и да е от тези минерали, убиващи корени и пънове, ще трябва да създадете директен достъп до корените и центъра на пъна.

Въоръжете се с брадва, и длето. Пробийте в пънчето няколко 30-сантиметрови дупки на разстояние около 2 сантиметра една от друга и на около 10 см разстояние от ръбчето на дънера. Необходимо е да направите и странични дупки, които да съвпаднат с вече пробитите преди това дупки. Страничните дупки ще служат за вентилация, която ще улесни процеса на гниене. Във всяка дупка поставете специализираните гранули калиев нитрат и ги оставете да подействат.

Обикновено процесът отнема от месец до месец и половина. След изтичането на този период пънът вече ще е изгнил, трошлив и лесен за отстраняване. Вземете брадвата и отстранете дънерът, като го разсечете на малки парчета. Изкопайте и отстранете корените при необходимост, ако все още не са се разложили в почвата. Методът работи само при стари дънери. Все още мокрите и прясно отсечени дънери няма да успеете да премахнете толкова лесно, особено ако са от дървета със здрави стволове.

Най-безопасният метод за премахване на дънер е естественият процес на гниене. Първоначално е необходимо да отсечете дънера, в случай че е останал такъв с известна височина. Колкото по-близо до земята е разположен пънът, толкова по-лесно се премахва.

Домашни рецепти за убиване на храсти

Отрязването на нежелан храст е само половината от битката. Оставеният пън е грозен и в зависимост от местоположението може да представлява препятствие, в което да се спъвате. Още по-лошо, храстът може да се опита да се завърне като феникс, като поникне нов растеж от пъна. Ако имате търпение, можете просто да покриете пъна с обърната пластмасова кофа, а отгоре да сложите камък за тежест, и да изчакате природата да направи своето. Но, ако искате да ускорите нещата, можете да помогнете на майката природа, като използвате материали, които вероятно имате под ръка в шкафовете си.

Изсушете го със сол

Солта извлича влагата от всичко, до което се докосне. Тъй като растенията се нуждаят от влага, за да растат, изсушаващото действие на солта ще ускори смъртта на пъна и прикрепената коренова система. Въпреки че е много ефективна, солта има и недостатък. Тя остава в почвата много дълго време и тъй като е водоразтворима, дъждът ще я пренесе в други части в двора, където може да убие растенията, които не искате да загубите. За да сведете до минимум шансовете за съпътстващи щети, пробийте вертикални дупки в пъна и изсипете солта - каменна или готварска - директно в дупките.

Намажете с оцет

Оцетът също е изсушаващ агент, по-нежен е за околната среда от солта, но не е толкова ефективен. Може да се нуждаете от постоянство и множество приложения, за да убиете напълно корените. Изсипете бял оцет директно върху прясно отрязаната част на пънчето или, ако пънчето е стояло известно време, пробийте вертикални дупки в горната му част. Внимавайте да избегнете разливане върху близки растения, когато наливате.

С английска сол

Английската сол всъщност не е сол. Това е предимно магнезиев сулфат и е много по-безопасен за околната среда от солта или оцета. Всъщност в малки количества магнезият помага на семената да поникнат и да произвеждат хлорофил, а малки количества сяра помагат на растенията да произвеждат витамини. Ако искате да убиете пън, просто му дайте в големи количества от този иначе полезен продукт. Разстелете го обилно върху отрязаната част на пъна и около корените.

Новите израстъци, които обикновено се появяват, когато отсечете храст, произвеждат химикали като хлорофил, от които корените се нуждаят, за да оцелеят. Продължете да отрязвате тези издънки и в крайна сметка ще умре от глад, но това е бавен процес.

За да ускорите нещата, създайте благоприятна среда за гъбички, които изпълняват работата на процеса на гниене. По-специално, те се нуждаят от влага и източник на азот. Гниенето е най-активно, когато температурата е между 10 и 30 оС. След като отсечете храста, пробийте вертикални дупки в пъна, добавете тор с високо съдържание на азот и поддържайте пъна влажен, но не прекалено мокър. Можете да внесете гъбички в пъна и да помогнете за поддържане на температурата в идеалния диапазон, като покриете пъна с пръст или го оставите в центъра на вашата компостна купчина.

Още методи

Наранете кората

Това е практика за премахване на жизнени слоеве в пръстени около обиколката на нежеланото дърво. Този метод не изисква използването на химически хербициди, но обикновено отнема до пет години, докато дървото умре и падне.

Всички дървета имат слоеве на растеж, които изпълняват различни функции. Те са ксилема или сърцевина, камбий, флоем и кора. За да бъде умъртвяването ефективно, трите външни слоя трябва да бъдат отстранени до ксилема. Използвайте резачка или брадвичка, за да изрежете два пръстена около ствола на около 15 см един от друг. Разрезите трябва да са с дълбочина от 1 до 3 см, в зависимост от размера на дървото и разположени под най-ниските клони. Изчегъртайте откритата ксилема първо със сапунена вода и след това с алкохол. Алтернативно, прилагането на хербицид върху ксилемата ще доведе до по-бързи резултати

Друг начин за рязане на слоеве дърво около обиколката на ствола: Съседните или припокриващите се разрези са под ъгъл надолу, като изрязаният материал остава да виси. Постигането на желания резултат зависи от вида и възрастта на дървото. Порязванията могат да зараснат, което прави първия начин предпочитан метод.

Ще убие ли белината дърво?

Белината не убива дърво, но може да накара пъна да се разложи по-бързо.

Можете ли да използвате спрей за листа,

за да убиете дърво?

Пръскането на листата не е особено ефективно, когато става въпрос за убиване на дървета. Много е лесно случайно да замърсите други близки дървета. По-добре е да използвате метод на нараняване, след което да напръсквате с триклопир или подобен хербицид в раната. Необходим е по-малко продукт, по-ефективен е и е по-малко вероятно да замърси други дървета и растения.

Можете ли да убиете дърво с меден пирон?

Възможно е да използвате медни пирони, за да убиете дърво, но е сложно и има по-добри, по-ефективни методи. Трябва да забиете много пирони по цялата обиколка на ствола на дървото на разстояние от 1 см между всеки един. Забиването на пирони в дървото ви го отваря за замърсяване от гъбички, но ако възнамерявате да го убиете, това може да няма голямо значение.

Солта ефективно прекъсва водоснабдяването от корените, тъй като абсорбира влагата в почвата. Този метод обаче е донякъде рисков, защото ще убие и всички близки растения.
Солта ефективно прекъсва водоснабдяването от корените, тъй като абсорбира влагата в почвата. Този метод обаче е донякъде рисков, защото ще убие и всички близки растения.