Временните търговски ограничения за четири селскостопански продукта от Украйна към пет европейски страни на първа линия трябва да бъдат удължени поне до октомври. Това каза еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски по време на срещата на Съвета на министрите (месечното събиране на агроминистрите) на 30 май, съобщава „Юрактив“.

Извънредните и временни превантивни мерки, които изтичат на 5 юни, се отнасят за пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Те не могат да влизат в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, освен ако не са за транзит към други страни от или извън ЕС.

Тъй като регионалната забрана на ЕС изтича, Войчеховски изрази мнението си, че тя трябва да бъде удължена, „най-добре до края на годината, но минимум до края на октомври тази година“. Това обаче била личната позиция, няма никакви обвързващи декларации относно удължаването на забраната, тъй като все още няма нищо решено от Комисията.

Според него неудължаването на предпазните мерки може да създаде проблеми по време на прибирането на реколтата за петте страни членки, тъй като фермерите няма да изпразнят складовете си преди прибирането на реколтата.

По думите му, ако не продължат ограниченията, няма да има ефект върху земеделците и проблемът ще бъде същият, може би по-голям, отколкото преди. Евентуално „фронтовите“ страни от ЕС могат отново да приемат едностранни забрани в бъдеще, което няма да бъде изгодно нито за украинските фермери, нито за Европейския съюз, посочи той. И добави, че през 2024 г. експортният натиск към тази „първа линия“ страни трябва да намалее, тъй като се очаква

реколтата на Украйна за 2023 г. да бъде

с 40% по-малка от предходната година

Според данните на Комисията стойността на вноса на селскостопанска търговия от Украйна в петте съседни държави се е увеличила с над 5 милиарда евро след въвеждането на режима за либерализация на търговията с Украйна.

Въпреки това украинският министър на земеделието Микола Солски, който беше поканен на срещата с европейските си колеги, призова страните от ЕС да отменят регионалните търговски ограничения.

Премахването на едностранните забрани също е предварително условие за тези страни да получат пакет от ЕС за подкрепа от 100 милиона евро, предназначен да облекчи натиска върху техните фермери. Докато Румъния заплаши да приеме национална забрана, без реално да я въведе, Полша, Словакия и България премахнаха едностранните си мерки след политическата сделка с Комисията.

Само Унгария все още ги държи в сила и това забавя не само изплащането на пакета от помощи, но и решението за удължаване на търговските ограничения.