Испанските производители на ягоди разкритикуваха германска потребителска кампания, призоваваща супермаркетите да бойкотират горските плодове, отглеждани близо до дъждовния регион Донана в Испания, който е застрашен от изменението на климата и незаконното напояване, предаде Ройтерс.

Испанската асоциация на производителите на ягоди "Интерфреса" (Interfresa) заяви, че кампанията в германския сайт за онлайн петиции "Кампакт" (Campact), която досега е подписана от 150 000 души, е "коварна и вредна за индустрията на ягодите и червените плодове".

Петицията отбелязва огромното количество испански ягоди, продадени в Германия и призовава "Едека" (Edeka), "Лидл" (Lidl), както и други супермаркети да спрат да продават вносни горски плодове, отглеждани в близост до резервата за застрашена дива природа в Южна Испания.

Провинция Уелва, където се намира паркът, произвежда 98 на сто от червените плодове в Испания и 30 на сто от тези в ЕС. Тя е най-големият износител на ягоди в света, редава БТА.

Регионалното правителство планира да легализира напояването около Донана, въпреки че учените предупреждават, че паркът е в критично състояние с изсъхващи лагуни и изчезване на биоразнообразието на фона на продължителна суша.

Намаляването на количеството добита вода е едно от основните решения за спасяването на влажната зона, според учените.

Асоциацията отрече фермерите да използват вода от незаконни източници в националния парк или че се изпомпват огромни количества вода, както се твърди в петицията. Тя добави, че използват авангардни техники, за да гарантират ефективно използване на водата.

"Интерфреса" допълни, че най-близките ферми до Донана са на 35 км, а по-голямата част от компаниите в сектора на ягодоплодните са на 100 км или повече от района, което означава, че само малка част от фермите ще използват напоителната система, която ще бъде легализирана, ако законът е одобрен.