След дълъг период на суша, който доведе до значително изчерпване на водните запаси, през последните дни в основните райони за производство на лук в Испания, като Мурсия и Андалусия, бяха регистрирани проливни дъждове, които спряха прибирането на реколтата от ранен лук. Доставките бяха по-ограничени от обичайното в продължение на месеци и въпреки че сега изглежда, че леко се възстановяват, тази ситуация отново ще засили недостига и напрежението на пазара на лук.

"Отчаяно се нуждаехме от тази вода, но не по този начин, наведнъж", заяви Алфонсо Таразона, председател на Асоциацията на производителите и износителите на лук (ACEC). "Ранното прибиране на лука започна преди няколко седмици, белязано от сушата и по-ограничените ресурси за напояване, но сега прибирането на реколтата спря, защото е невъзможно да се стигне до полетата, където все още има продукция за прибиране."

Търсенето отдавна изпреварва предлагането. "С ранната реколта от лук в Андалусия, Мурсия и Валенсия успяхме да облекчим малко напрежението. Цените все още са високи и при тези дъждове пазарът отново е под натиск. Ранният лук не може да се съхранява много дълго, което внася допълнителни трудности. Обикновено те се продават всеки ден", казва Алфонсо Таразона.

Според председателя на ACEC площите, предназначени за ранния лук, са намалели през този сезон поради ограниченията в напояването, наложени в резултат на сушата. Това се е случило в по-голяма степен и с по-късния лук - този за съхранение. "Въпреки че високите цени на пазарите мотивираха някои производители да пресаждат лук в последния момент, истината е, че като цяло площите, предназначени за лук, ще бъдат намалени. След като дъждовете отминат, крайните добиви ще се определят от времето", казва той.

"В никакъв случай не очакваме голямо производство на лук, а по-скоро трудна кампания в цяла Европа от гледна точка на предлагането, тъй като ранната реколта се забави в Централна Европа поради по-студената и влажна пролет от обикновено. Поради това се очаква през юни на европейските пазари да има ограничени количества", предупреждава Алфонсо Таразона.

Той също така споменава, че "въпреки че цените в момента са високи, разходите са се увеличили драстично. Имахме няколко години с ниски цени и никаква рентабилност и това, в комбинация със сушата, обезкуражи много производители да продължат да инвестират в продукта."