Наследствените качества на кравата влияят върху маслеността на млякото. Всеизвестно е, че "червените" породи крави са по-мазни от черно-шарените. Съдържанието на мазнини в млякото е пряко свързано с храненето. На първо място:

  • кравата се нуждае от сено, липсата му или намаляването на нормата значително намалява съдържанието на мазнини в млякото;
  • силажът дава увеличение на съдържанието на мазнини само в комбинация с кореноплодни зеленчуци, тиква, тиквички, тъй като те са богати на захар и фибри, които имат положителен ефект върху увеличаването на мазнините в млякото;

Често допускана грешка: много стопани

дават на кравата концентрати преди доенето,

но е по-правилно да ги дават след това, когато млечната жлеза се изпразни и тогава съдържащата се в концентратите глюкоза се преработва в млечна мазнина.

Също така е необходимо да се следи минералният метаболизъм на кравата. Например фосфорът и калцият, съдържащи се във фуражите, имат добър ефект както върху добива на мляко, така и върху съдържанието на мазнини. Затова се препоръчва използването на добавка, съдържаща калций, фосфор, натрий и сяра в оптимално съотношение.

Солта също е задължителна - повишава маслеността на фуражното мляко и захарното цвекло. А морковите са много полезни за млечните крави.

Не лишавайте кравите

от витамини и премикси

Те са необходими в диетата, защото като добавка съдържат точно онези витамини и микроелементи, които укрепват здравето на животното, което означава, че продуктите му ще бъдат с високо качество. При добър баланс на хранителни вещества в диетата, кравата дава пълноценно мляко: научните изследвания потвърждават, че млякото повишава съдържанието на лесно смилаеми витамини и полезни микроелементи (включително витамини А, Е, група В, цинк, йод, и т.н.
Съдържанието на мазнини в млякото също се влияе от

условията на отглеждане на крави:

1) Оборът трябва да е сух и топъл. При висока влажност съдържанието на мазнини в млякото намалява.

2) Разходките са задължителни, но кравата трябва да ходи активно, да се движи, да не замръзва, но и да не се поти.

3) Между другото, отбелязва се, че най-мазните капки мляко са последните, така че е важно внимателно да доите кравата. Това е много привързано същество, бързо свиква с човека. Тя развива навици за редовно време за доене, хранене и разходка. Ето защо стриктното спазване на дневния режим, нежното отношение към животното, редовното и равномерно доене и грижа за вимето създават условия за получаване на висококачествено мляко, висока млечност и подобряване на здравето на кравата.

Грижата за вимето

включва редица задължителни процедури: измиване с топла вода, избърсване с твърда кърпа, намазване на зърната след доене с борен вазелин. Той е познат на много домакини поради забележителните си свойства: елиминира сухата кожа на вимето, придава й твърдост и еластичност, ускорява зарастването на драскотини и пукнатини, облекчава възпалението, намалява сърбежа от ухапвания от насекоми, което има положителен ефект върху поведението на животното по време на доене.

Грижата за вимето е от първостепенно значение – така се следи за здравето на кравата, а оттам и за качеството на издоеното мляко
Грижата за вимето е от първостепенно значение – така се следи за здравето на кравата, а оттам и за качеството на издоеното мляко