Всяко малко момиченце си мечтае да облече бяла рокля, да бъде принцеса за ден. С порастването и съзряването приоритетите малко или много се променят и в последно време ставаме свидетели на какви ли не интересни и нестандартни решения по отношение на роклята, локацията, темата на сватбата и т.н. Ако само до преди десетина години на една сватба присъстваше цялата рода до 9-то коляно, то днес е по-важно какво искат младоженците, а не бабата, дядото, бъдещите сватове или какво ще кажат хората. Рядко се случва на едно такова събитие да няма цветя. Именно за тях сме ви подготвили съвети днес.

Една от най-горещите препоръки на всички специалисти заети в бранша е да се използват естествени цветя. Нищо изкуствено няма място в деня на обещания и вричане във вярност. Дори и символично. Не правете компромиси с изкуствени цветя от чужда сватба, такива използвани многократно с твърдение, че ще излезе по-евтино и т.н.

Още нещо, не се мъчете да правите всичко сами, а наемете някой, който си разбира от работата, дори да е приятелка с огромно желание да помогне. Някой трябва да поеме отговорности вместо булката. Времето и нервите, както и възможността нещо да се обърка в последния момент не си заслужават спестените пари. Та нали идеята е това да бъде празник, а не драматичен и изпълнен с напрежение ден.

Не на последно място, не отлагайте срещата с флориста и го заведете на място. Не разчитайте, че с цветя се работи лесно и бързо. Зад един красив декор се крият часове труд, организация, логистика, екип и професионализъм. Флористът трябва да ви разбере! Не просто да украси едно пространство или да направи един букет. Ако усетите, че това не е вашият човек, потърсете друг и не се примирявайте.

Кое е задължително и кое не в украсата
По правило на първо място винаги се поставя букета на булката. Той е този, който ще бъде в ръцете ѝ цял ден, което налага да бъде лек, удобен. Той ще бъде сниман най-много, което означава, че трябва да бъде ефектен, ясно очертан и структуриран, балансиран дори. Той е този, който най-вероятно ще бъде хвърлен, за да го улови някое от младите момичета, като предсказание, че тя е следващата, която ще облече бяло. Ето защо, отново е важно да бъде лек, без твърди и остри елементи.

Има вариант и да се направи втори букет, който да бъде хвърлен, но това го решава булката. Най-вече зависи какъв е желаният основен. Ако се изгради на основа тип микрофон, тогава хвърлянето му е практически опасно и за цветята, и за онези, който ще го хващат.

Акцентите и аранжировките следват букета

и темата на събитието, а аксесоарите ги допълват. В зависимост от бюджета, който можете да си позволите за цветя и това как е организирана самата сватба можем да говорим за две основни зони:

1. Църквата и ритуалната зала – достатъчно е да помислите само за булченския букет. В допълнение може и за такива, които евентуално да държат шаферките. Като стана дума за шаферки, не е задължително те да имат букети, може да са гривни или красиви диадеми/фиби за коса. По-възрастните гости ще се радват на бутониери, но много младоженци избират такива да има само за кумовете и родителите им, а не за всички гости. На самата церемония и в църквата, и в ритуалната зала не е нужно да има цветни аранжировки, но ако желаете, никой не може да каже не. Същото важи и за колата, с която се придвижват младоженците.

2. Ресторант – тук можете да вихрите въображението си на воля. Арката стана неизменна част от една сватба, бал, че дори и рожден ден. Тя трябва да бъде стабилна и безопасна и чак след това красива. На никой не би му харесало да застане за снимка и да му се стовари на главата някоя гъба с цветя или още по-зле – цялата арка да се обърне. Масата на младоженците е следващата най-украсявана зона. Бъдете внимателни да не прекалите и задължително предвидете дълга до земята покривка, за да има съвършен вид. Следват я масите за гостите. Тук внимавайте с височината на цветята. Когато гостите седнат, цветята не трябва да са на нивото на очите им. Също, не бива да прекалявате, защото накрая ще се окаже, че някоя вази или гъба е под масата или в някой ъгъл, за да не пречи на поставянето на чинии и чаши.

За финал, нека вмъкнем две-три думи и за бюджета около украсата. В зависимост от мястото, броя на гостите, желанията и възможностите ви, предвидете за цветя около 10 до 20% от общата сума. Флористът може да направи всичко от цветя, а в зависимост от договорката ви, да поеме таблото и тейбъл картичките с имената на гостите, както и други съществени пера от аранжимента. Не забравяйте, че в цената на украсата са включени не само цветята, но и труда и времето за изработка, монтаж и демонтаж, логистиката, ангажиране на други хора и какво ли още не.