Прогресивните технологии и иновации водят до интелигентно прибиране на реколтата и съхранението й

Неотдавна МЗм съобщи, че се планира увеличение на бюджета за проекти по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. (ПРСР) с цел одобрение на по-голям брой заявления. Предвижда се да бъдат одобрени по-голям брой заявления с равен брой точки и се променят условията за изпълнение на предложенията, с което се улеснява реализирането на проекти.

Едва ли това трябва да се обвързва с идващата жътва, но идва да подскаже на зърнопроизводителите, че могат да се замислят за инвестиции, конкретно за нови комбайни. Това е само част от мотивацията за обновяване на машините за прибиране на зърното. Може би по-силен подтик би била нуждата от нов подход към жътвата, за която

остарялата техника е вече непригодна

и недостатъчно продуктивна. На различни форуми и изложения за агротехника показаните от фирмите най-нови комбайни подсказват, че вече се реализира на практика идеята за интелигентно прибиране на реколтата. В този контекст особено важен е фактът, че и на нашите фермери не им е чужда...

Обновлението, като необходимост, се проявява в тенденцията, аграрната индустрия да продължава да се развива, а темповете й нарастват след ковид застоя. Съвременните селскостопански производители и агромашиностроители все повече се насочват към зърнокомбайни, които предлагат ефективност на друго, различно равнище и променят характера на жътвата. Новите дигитални технологии предлагат съществени предимства за фермерите, особено когато се отнася за обработка на големи площи земя. Интегрирани и облачни системи за класифициране и сортиране на зърното в реално време гарантират високо качество на добива и по-добро управление на процесите на обработка и съхранение. Това значително намалява загубите и подобрява икономическите резултати от реализацията на продукцията.

С допълнителни функции, дължащи се на автоматизация, оптимизация на производствените процеси и екологичност, новият тип комбайни допринася за постигането на по-високи нива на рентабилност и устойчивост в селското стопанство. С напредъка в електронизацията в съвременните жънещи самоходи навлизат интелигентни системи, които подобряват работата на машините. Технологични иновации, като автоматично регулиране на скоростта, GPS-навигация и сензори, разпознаващи плътността на посева, темпа на растежа и влажността на почвата, осигуряват прецизност и контрол върху жътвата.

Серията зърнокомбайни New Holland CR revelation отговарят на този профил. Тя се състои от шест модела с двигатели, тип FPT Industrial, съвместими с Tier 4. С мощност от 370 до 640 к. с. те са с рекордна производителност и капацитет както при пшеница, така и при соя. Вместимостта на бункерите им за зърно и разтоварване варира от 8,5 до 11 т.

В сравнение с аналози комбайните CR revelation-intellise използват по-малко гориво, губят по-малко зърно, жънат по-бързо и по-ефективно, правят сламата напълно подходяща за балиране. Увеличават рентабилността на фермера и повишават възможностите му за по-бързо връщане на инвестицията. Високопроходимите качества на конструкцията Twin Rotor, внедрена в дизайните от серията, освобождава зърното бързо и нежно, без повреди и загуби. Системата за автоматизация IntelliSense в моделите Revelation при работа

оптимизира настройките на всеки 20 секунди

С нея се постига дигитално надграждане, по-висока прецизност, икономичност и ефективност. Тя е в единодействие и синергия с дистанционно регулируеми роторни лопатки Dynamic Flow Control, с технологията Dynamic Feed Roll за дълбоко рязане и супершироко разпръскване на остатъци чрез системата Opti-Spread Plus. Управлението на машината се осъществява в ергономичната кабина Harvest Suite Ultra и се отличава с повече комфорт и лекота на управление и поддръжка. В нея е заложено приложението SMARTTRAX за прецизно земеделие и автоматична система за управление на хедъра. С обем от 40 кубични метра тя дава много пространство за комбайнера. С нейните 73dB децибела тя е една от най-тихите кабини на пазара. От така свързаните в комплекс системи се получава възможно най-висока производителност и най-ниски загуби на зърно.

С не по-малка продуктивност и гъвкавост се отличават и комбайните от серия Deutz-Fahr C 9300. Мощността им варира от 353 до 381 к. с., а теглото - от 17 до 18,3 т. Четирите модела C 9305 TS, C 9305 TSB, C 9306 TS и C 9306 TSB постигат нужните високи резултати в големи площи благодарение на функционалния си дизайн, универсалност и комфорт. С мощни, 6-цилиндрови двигатели, с благоприятен за стопанина разход на гориво и ниски експлоатационни разходи и поддръжка, машините от гамата C 9300 са доказали в практиката високия си потенциал. И още, те работят с високоефективни хедери с променливи ширини от 5,40 м до 9 м, които допринасят за точно разпределение на теглото и стабилността, като увеличават максимално издръжливостта и производителността. Захранващият шнек е с голям диаметър. Широките спирали и спираловидно разпределени пръсти на шнека

осигуряват непрекъснато подаване

и прехвърляне на продукта чрез системата EXTRA FEEDING. Носещите валове са снабдени със зъбни водачи за осигуряване на непрекъснато подаване към машината и предотвратяване на претоварване.

Захранващият канал и ролка на новата серия C 9300 са част от приложението на иновативната система „Допълнително подаване“, която позволява използването на големи апликатори, намалява потреблението на енергия и разходите за гориво и поддръжка. В съчетание с нея ултра съвременната система за вършитба в посочените по-горе модели за кратко време сепарира зърното и рязко увеличава продуктивността. Постига се висока степен на разделяне между вършачния барабан и вдлъбнатината, намалява се натоварването на сламотръсите, а сламата се обработва внимателно с цел пълноценното й използване за нуждите на животновъдството.

Бункерът за зърно на машини от серия C 9300 има капацитет от 10 500+ литра и се изпразва с високоскоростна разтоварваща система, благодарение на двойни шнекове, които удвояват изходната скорост. След като се изпразни, шнековете се обръщат, което предотвратява

разпиляване на зърно и загуба на време

С комбинация от простота, производителност и надеждност се отличават и 3-те модела от серия Axial-Flow 150 на CASE IH. Harvest-ърът от тази гама се задвижва от 6-цилиндров двигател Етап V. Оборудван е с позната технология: с един ротор с диаметър и дължина 762 / 2794 мм, комбиниран с почистваща система Cross Flow. В сърцето на всеки комбайн Case IH произведен за Европа е най-новият малък тръбен ротор. Той е допълнително разработен, за да отговори на условията за прибиране на реколтата от европейски фермери, без загуби на зърно, като осигурява най-добро качество и на сламата. Гарантиран е по-висок капацитет на вършитба и сепарация, което води до намаляване на чувствителността на ротора към често променящите се жътвени условия. При нужда леките, взаимозаменяеми модули могат лесно да бъдат отстранени и сменени за различните култури.

Както уточняват експерти и потребители моделите 5150, 6150 и 7150, с мощност от 312 до 460 к. с., осигуряват висока производителност, минимални загуби и малко време за настройка, така че да се вместят успешно в кратките времеви прозорци и бързи промени на летните метеоусловия. Така тези комбайни отговарят на нуждите на зърнопроизводителите по време на жътва да се печели време. Технологии като Advanced Farming Systems (AFS), AccuGuide autoguidance и AFS AccuTurn спомагат за поддържане на точността на комбайна от ред до ред в полето,

намалявайки припокриванията и пропусканията

В това отношение е характерна версията Axial-Flow 7150, оборудвана със система от гъвкави и подбиращи хедери, с фиксирани или променливи ножове, капацитет на резервоара за зърно до 10,5 т. На високи обороти се извършва разтоварването - скорост 113 л/сек. при дължина на разтоварващия шнек 7,7 м. Серията Axial-Flow 150 е оборудвана с функционалност ISOBUS, клас 3. 

Управлението на CR revelation се осъществява в ергономична кабина Harvest Suite Ultra
Управлението на CR revelation се осъществява в ергономична кабина Harvest Suite Ultra
Машините от гамата C 9300 са доказали в практиката високия си потенциал
Машините от гамата C 9300 са доказали в практиката високия си потенциал
Схема на вършачна система на комбайн от серия Deutz-Fahr C 9300
Схема на вършачна система на комбайн от серия Deutz-Fahr C 9300
В комбайните от серия Deutz-Fahr C 9300 сламата се обработва внимателно
В комбайните от серия Deutz-Fahr C 9300 сламата се обработва внимателно
Axial-Flow 150 е оборудван с един ротор, комбиниран с почистваща система Cross Flow
Axial-Flow 150 е оборудван с един ротор, комбиниран с почистваща система Cross Flow
Axial-Flow 150 на CASE IH разтоварва със скорост 113 л/сек.
Axial-Flow 150 на CASE IH разтоварва със скорост 113 л/сек.