Над 50 фермери показаха автохтонни породи животни, оцелели стролетия на събор, който се проведе край Момчилград. Жители на района видяха на живо местните видове среднородопска овца, родопски цигай, каракачанска овца, късорого родопско говедо, българско кафяво говедо.

Освен тях интерес предизвикаха калоферските козли, които са се адаптирали успешно с условията в района.

Фермер пък показа биволи, които отглежда в момчилградското село Соколино.

Производители на хранителни продукти от региона също показаха продукцията си. Посетителите на събора имаха възможността да опитат планински мед, млечни и месни продукти .

"Целта ни е да покажем всички породи, които се отглеждат в Родопите и по-специално в района на Момчилград", заяви Бойко Синапов, един от организаторите на събора. Той припомни, че животновъдството е дало алтернатива на тютюнопроизводството и се е превърнало в основен поминък за региона.

„Целта на Община Момчилград е фармфестът да се превърне в своеобразна емблема на магията на Родопите и символ на устойчивостта на традициите, бита и културата на нашия регион", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

На присъстващите бяха раздадени 1500 порции курбан за здраве и берекет.

Фармфестът продължава и в неделя, когато посетителите му ще наблюдават състезание по стригане на овце и турнир по народна борба.